Zorgverzekeringtips voor studenten

Ben je net 18? Dan komt er heel wat op je af. Je moet bijvoorbeeld de premie voor je zorgverzekering zelf gaan betalen en je moet ook je verzekeringszaken zelf regelen. Je bent daar zelf verantwoordelijk voor. Dat wil overigens niet zeggen dat je geen hulp van je ouders mag krijgen. Dat betekent dat je ouders nog steeds de zorgverzekering voor je mogen betalen. Maar daar moet je wel goed bij opletten, want er zitten bepaalde voorwaarden aan vast.

Dezelfde premie
Vaak moeten ouders voor hun kind dezelfde premie betalen als voor zichzelf. Ze beschikken namelijk over hetzelfde pakket. Natuurlijk is het altijd mogelijk om de dekking te veranderen of over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Daardoor kan de premie een stuk lager zijn.

Niet vergeten: zorgtoeslag aanvragen

Heel veel studenten vergeten zorgtoeslag aan te vragen. En dat is jammer, want het kan net dat bedrag zijn dat je maandelijks te kort komt. Als je inkomen lager is dan 30.939 euro per jaar (en dat is al snel zo) en je verder niet veel bijverdient, kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. De Belastingdienst kijkt bij het berekenen van het inkomen alleen naar jouw inkomen – niet dat van je ouders.

Als je tussen niets en 20.000 euro per jaar verdient, heb je recht op 72 euro zorgtoeslag. Maar hoe meer je verdient, hoe lager je zorgtoeslag. Wie boven de 28.482 euro per jaar verdient, krijgt bijvoorbeeld nog maar 2 euro per jaar. Boven de 30.939 euro krijg je helemaal niets. Maar er zijn maar weinig studenten die dat verdienen.

Een eigen zorgverzekering voor studenten!
Je hebt waarschijnlijk niet dezelfde zorg nodig als je ouders. Daarom zou het niet slim zijn dezelfde zorgverzekering te nemen, met dezelfde dekking, voor dezelfde prijs. Je kunt beter een zorgverzekering kiezen die aan jouw wensen voldoet. Zo hebben bijvoorbeeld veel studenten al genoeg aan de dekking van de basisverzekering. Een uitgebreide aanvullende zorgverzekering is daarom vaak niet nodig.

Dat weten de verzekeraars ook. Daarom hebben zij speciale studentenzorgverzekeringen, of aangepaste pakketten. De premie daarvan is vaak een stuk lager en er zitten interessante dekkingen bij. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vergoedingen voor anticonceptie, condooms, vaccinaties voor reizen naar het buitenland, fysiotherapie en sportmedisch advies.

Studeren of stagelopen in het buitenland
Ga je studeren in het buitenland? Of ga je er naar toe op stage? Dat is natuurlijk hartstikke spannend en leuk, maar je moet wel aan wat praktische zaken denken. Je verblijf in het buitenland kan namelijk consequenties hebben op je zorgverzekering. Zo ben je bijvoorbeeld niet meer verplicht om je in Nederland te verzekeren als je betaald krijgt in het buitenland voor werk of stage. En het heeft niets met de zorgverzekering te maken, maar het kan wel handig zijn: een reisverzekering. Of op z’n minst een aanvullende zorgverzekering voor reisvaccinaties. Dan kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Vorige artikel:

Volgende artikel: