Zorgverzekeringen voor starters

Net afgestudeerd? Dan is het tijd om het studentenverleden achter zich te laten en serieus te gaan nadenken over de toekomst. Afgestudeerden kunnen immers geen gebruik meer maken van de studentenzorgverzekering. Jammer, want die verzekeringen zijn over het algemeen erg goedkoop. Het is nu tijd om keuzes te maken. Eerst werk zoeken, of toch maar e en reis? En welke zorgverzekering past bij de persoonlijke situatie?

Waarvoor sluit ik een zorgverzekering af?
Het is belangrijk eerst te weten wat het nut is van een zorgverzekering. Waar moet de verzekerde voor verzekerd zijn? Welke dekkingen kunt u het best kiezen? Dat een zorgverzekering zekerheid biedt, moge duidelijk zijn. De verzekerde heeft immers gegarandeerd een vergoeding voor bepaalde medische zaken. Denk maar eens aan de kosten bij de tandarts en huisarts. Niet onbelangrijk, voor een starter.

Niet alle afgestudeerden gaan onder een baas werken. Sommigen starten een eigen eenmanszaak. Voor deze starters zijn ook speciale zorgverzekeringen: een verzekering voor de ZZP’er. Daarbij is niet alleen een zorgverzekering belangrijk, maar zeker ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

De ZZP’er
Wie besluit te gaan freelancen, of een eenmanszaak opricht, krijgt met een hoop veranderingen te maken: de verzekerde is voor alles zelf verantwoordelijk. Kijk eens rond naar de verschillende zorgverzekeraars die verzekeringen op maat voor ZZP’ers aanbieden. Zo kunnen zelfstandigen zonder personeel bijvoorbeeld korting krijgen.

Een tip: sluit u aan bij ZZP Nederland. Dan kunt u gebruikmaken van een collectieve zorgverzekering en korting pakken. Dat kan tot wel 200 euro per jaar opleveren. Kijk vooral goed naar de dekkingen.

Onder een baas werken
Toch maar veilig onder de pannen bij een bedrijf? Ook dan heeft u een nieuwe zorgverzekering nodig. Daar valt ook wat korting te halen. De werkgever heeft namelijk vaak een collectieve zorgverzekering in de aanbieding. De collega’s hebben dan dezelfde zorgverzekering, waardoor de zorgverzekeraar er in één keer een hoop verzekerden bijkrijgt. Dus krijgt de verzekerde een soort groepskorting.

Houd er wel rekening mee dat het vooral algemene verzekeringen zijn. Het kan dus zijn dat de verzekering niet aansluit op de persoonlijke behoeften. De korting ligt zo rond de 8 procent, dus het kan voordeliger zijn een aparte zorgverzekering af te sluiten. Dat is een kwestie van goed controleren en vergelijken.

Op reis
Het is niet ondenkbaar dat de starter even klaar is met verplichtingen. Wie lekker op reis wil, kan een reisverzekering afsluiten. Vaak biedt de zorgverzekering ook een module voor een verzekering voor het buitenland. Die verzekering staat de verzekerde bij voor medische zorg in het buitenland.

Dat is erg handig voor verzekerden die voor langere tijd in het buitenlandse ziekenhuis liggen. Daar is een speciale zorgverzekering voor af te sluiten. Zo voorkomt u hoge kosten. Die kunt u als starter immers niet gebruiken.

Een goed gebit levert geld op
Voor de meeste verzekerden is een tandverzekering bijna de standaard. Waarschijnlijk bent u in de studententijd vaak naar de tandarts geweest. Dat is fijn, want dan zijn ze nu waarschijnlijk helemaal in orde. Dan hoeft u dus alleen nog maar eens langs te komen voor controle. Dan is een uitgebreide vergoeding voor tandheelkunde eigenlijk niet nodig. Met een standaard vergoeding bent u voordeliger uit.

Vorige artikel:

Volgende artikel: