De zorgverzekering opgezegd.. En nu?

Zo vlak voor de feestdagen zegde u de zorgverzekering op. De media hadden immers grote verhalen over het belang van overstappen. Maar nu u voor 1 februari een keuze moet maken, slaat de stress toe: de zorgverzekering is opgezegd. Maar: wat nu?

Voor 1 februari kiezen
Voor 1 februari moeten overstappers de knoop hebben doorgehakt. Wie voor die datum geen zorgverzekering heeft geregeld, loopt kans op een fikse boete via het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Bij een basisverzekering geldt acceptatieplicht, dus iedere zorgverzekeraar moet u aannemen. Dat geldt niet voor een aanvullende zorgverzekering. Daarom is het goed om vooral een aanvullende verzekering tijdig te kiezen.

Het begint met vergelijken
De overstapper heeft nu nog een maand de tijd om zich aan te melden bij een andere zorgverzekeraar. Daarom is het juist nu de tijd om zorgverzekeringen te vergelijken. Kijk naar verschillen in premie. Misschien geeft de nieuwe zorgverzekeraar wel een overstapkorting. De prijs zou niet de doorslaggevende factor moeten zijn. Kijk ook goed naar de voorwaarden van de zorgverzekering en de inhoud van het zorgpakket. Het gaat uiteindelijk om waar krijgen voor uw geld. Niet om zo goedkoop mogelijk uit zijn.

Vul op de voorpagina van onze website uw persoonlijke situatie in. Draagt u een bril? Maakt u gebruik van fysiotherapie. Is er sprake van bijvoorbeeld een chronische ziekte? Al deze factoren zijn van belang om niet de goedkoopste, maar de voordeligste zorgverzekeraar naar voren te laten komen. U ziet na het invullen welke zorgverzekeraar het goedkoopst is, bij uw wensen.

Administratieve opslag
Wie helemaal enthousiast is geraakt van een zorgverzekering, is al gauw geneigd af te sluiten. De overstapper is dan immers van de grote last van het zorgen voor een zorgverzekering af. Toch is het goed nog een keer goed naar een aanvullende zorgverzekering te kijken. Als u namelijk een aanvullende verzekering afsluit bij een andere zorgverzekeraar dan waar u de basisverzekering parkeert, loopt u kan extra te moeten betalen.

Een zorgverzekeraar zet die situatie weg als een ‘administratieve opslag’. Die opslag varieert van 20 tot 50 procent van de premie. Niet alle verzekeraars geven dat even duidelijk aan. Zeker weten of u goed zit? Even bellen met de toekomstige zorgverzekeraar. Die kan u precies vertellen hoe het nu eigenlijk zit met de voorwaarden. Op die manier komt de verzekerde niet voor verrassingen te staan.

Beperkingen?
Soms is een zorgverzekering heel goedkoop, maar komen daar wel een hoop beperkingen bij kijken. Bijvoorbeeld in keuze van een ziekenhuis. Er zijn zorgverzekeraars die in heel Nederland nog geen twintig zorgverleners hebben gecontracteerd. Ook zijn er verschillen in de plaats waar u de medicijnen straks moet bestellen.

Chronisch hartpatiënten bestellen regelmatig medicijnen via de plaatselijke apotheek. Het kan zijn dat de nieuwe zorgpolis stelt dat de medicatie nu via een andere weg moet worden besteld. Bijvoorbeeld online. Vooral zogeheten ‘internetverzekering’ laten de medicijnen liever online bestellen.

Niet meer uitstellen
Onderhand is het tijd om actie  te ondernemen. Nu de maand januari nog een paar weken telt, is het goed om rustig de verzekeringen te vergelijken. Uitstellen zorgt voor haast. In haast lezen veel verzekerden de voorwaarden van een verzekering niet goed. Die zitten dan een heel jaar vast aan een verzekering waar ze ontevreden over zijn.

Tips
Op het internet zijn vaak zogeheten internetpolissen te vinden. Die zijn over het algemeen goedkoper dan ‘analoge verzekeringen’. Volgens de wet Koop op afstand heeft u bovendien recht om binnen 14 dagen de verzekering kosteloos op te zeggen. Dan hebt u in korte periode de verzekering toch kunnen proberen.

Als u een betalingsachterstand heeft bij de huidige verzekering, kunt u niet overstappen. Het is dan zaak om eerst de achterstand bij de andere zorgverzekeraar weg te werken.

Wie wil besparen kan er voor kiezen een hoog eigen risico te kiezen. Dan betaalt de verzekerde een lagere maandelijkse premie. Het bespaarde bedrag kunt u dan op een spaarrekening zetten, voor als er nood aan de man komt.

Vorige artikel:

Volgende artikel: