Zorgverzekeraars en medische acceptatie

In Nederland is de basisverzekering van een zorgverzekering verplicht. Daarom moet iedereen die in Nederland woont of werkt, een zorgverzekering hebben. Deze plicht geldt ook voor kinderen, maar zij worden gratis meeverzekerd via de polis van de ouders. Zorgverzekeraars mogen om die reden ook niet doen aan medische acceptatie bij een basis zorgverzekering: iedereen moet een zorgverzekering krijgen, ook als hij man is, niet goed gezond is, of veel zorg nodig heeft. Ook het geloof mag geen rol spelen.

Dat is bij een aanvullende zorgverzekering anders. Bij een aanvullende polis is er bij een aantal zorgverzekeraars in Nederland sprake van medische acceptatie. Daarbij wordt wel gekeken naar de levensstijl van de verzekerde. Het geloof kan in dat geval ook een rol spelen. Alvorens iemand een aanvullende zorgverzekering afsluit, en er sprake is van medische acceptatie, kan hij te maken krijgen met een wachttijd. In dit artikel bespreken we het waarom, en noemen we de zorgverzekeraars met een wachttijd bij naam. Daarmee proberen we een inzicht te geven en zo de mogelijkheid te geven beter te kunnen vergelijken.

Waarom
Een zorgverzekering is bedoeld om onverwachte medische kosten te vergoeden. Dat is het geval bij een basisverzekering en een aanvullende zorgverzekering. Het risico op uitkeren van schade (ofwel: het uitkeren van de kosten van de zorgbehandeling) wordt gedekt door de zorgpremies van alle verzekerden bij een zorgverzekeraar. Als er te veel verwachte kosten bij een aanmeldende verzekerde zijn, kan het zijn dat de aanvullende zorgverzekering de verzekerde afwijst. In dat geval wordt iemand geweigerd voor een bepaald aanvullende pakket.

Deze acceptatieprocedures zijn vaak aan de orde bij de duurdere aanvullende pakketten waar vaak ruime vergoedingen gegeven worden. Wie wil voorkomen dat hij geweigerd wordt, kan het beste een aanvullende zorgverzekering op tijd afsluiten, zonder dat er sprake is van verwachte zorgkosten. Een andere mogelijkheid is over te stappen naar een andere zorgverzekeraar die niet werkt met medische acceptatie. Daardoor kan er soms wel een wachttijd optreden.

Acceptatieprocedures
Zorgverzekeraars die een acceptatieprocedure hebben voor één of meerdere aanvullende verzekeringen, zijn onder meer Avero Achmea, ONVZ, VvAA en PNOZorg. In 2014 had ook Zilveren Kruis Achmea nog een medische selectie, maar die wordt per 1 januari 2015 afgeschaft.

Op het gebied van tandartsverzekeringen zijn er meer zorgverzekeraars die een medische selectie hanteren. Het gaat hier om Agis, Avero, Cz, De Amersfoortse, De Friesland, De Goudse, Delta Lloyd, Energiek, Interpolis, OHRA, ONVZ, PNOZorg, Pro Life, Salland, United Consumers, Univé, VVaa, VGZ en Zilveren Kruis Achmea.

Er zijn ook verzekerden die werken met een behoorlijke wachttijd in plaats van een medische selectie. De wachttijd is alleen van toepassing op bepaalde behandelingen binnen het aanvullende pakket. Daarbij kan gedacht worden aan tandartsbezoekjes of orthodontiekosten. De wachttijden liggen doorgaans tussen tenminste 6 maanden en twee jaar, afhankelijk van de zorgverzekeraar.

Anderzorg, De Amersfoortse, BeterDichtBij, DSW, Kiemer, Menzis, PMA, Stad Holland en FBTO werken met deze wachttijden. Informeer bij de zorgverzekeraar hoe lang de wachttijd precies is.

Tips
Bij het kiezen van een aanvullende zorg- en tandartsverzekering hebben we nog een aantal tips op een rijtje gezet.

– Bij een acceptatieprocedure voor een polis is het beter alleen antwoord te geven op de vragen die verplicht beantwoord moeten worden. Geef wel altijd eerlijk antwoord op de vragen. Anders kan het voorkomen dat de verzekerde later alsnog geweigerd wordt, en hij geen tijd meer heeft een andere aanvullende zorgverzekering te kiezen.
– Soms is de verzekerde goedkoper uit als hij geen aanvullende zorgpolis afsluit, maar een potje maakt om zelf wat geld opzij te zetten voor onverwachte zorgkosten. Er zijn zelfs bedrijven die hier een speciale ‘spaarrekening’ voor aanbieden.
– Zeg de oude verzekering pas op als de acceptatie bij de nieuwe zorgverzekeraar rond is
– Sommige verzekeringen werken niet met acceptatieprocedures en wachttijd. Kijk dan goed welke behandelingen wel of niet gedekt worden. Informeer daarnaast ook naar de voorwaarden.

Vorige artikel:

Volgende artikel: