Zorgtips voor op vakantie

De zomervakantie is een tijd van zon, zee en strand. Misschien ga je wel op reis naar een exotisch land, ben je een echte avonturier of ga je watersporten. In ieder geval is de zomervakantie een tijd van zorgeloosheid. Om te zorgen dat de vakantie niet op een dure of onprettige manier eindigt, zijn er wat voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat je ziek wordt.

Buitenland
Ten eerste: de dekking van de basis zorgverzekering is ook geldig in het buitenland. Ook de aanvullende dekking is gewoon geldig in het buitenland. Er geldt echter wel een maximumtarief aan behandelingen in het buitenland. De zorgverzekeraar hanteert de dekkingen op basis van tarieven in Nederland. Het kan voorkomen dat de kosten van een behandeling in het buitenland hoger liggen. In dat geval betaalt de verzekerde het verschil tussen dekking en totaalbedrag zelf.

EHIC mee
Iedere zorgverzekeraar verstrekt een zogenaamde EHIC-kaart. EHIC staat voor ‘European Health Insurance Card’. Deze Europese zorgkaart kan in het buitenland gemakkelijk getoond worden. Als er zich dan problemen voordoen, kunnen zorgaanbieders zonder veel moeite informatie over de dekkingen opvragen.

Op de EHIC-kaart staat de volledige naam van de verzekerde, de adresgegevens, de naam van de zorgverzekeraar en bovendien ook de polis van de verzekering. In sommige landen is het meenemen van een EHIC-kaart niet voldoende.

Vakantieformulier 111
In sommige landen geldt dat verzekerden een speciaal vakantieformulier moeten invullen. Dit formulier heet formeel het Vakantieformulier 111. Voor Marokko, Turkije, Bosnië Herzegovina, Kaapverdië, Montenegro, Servië en Tunesië geldt dat het vakantieformulier verplicht is.

Halsbrekende toeren
Mijd halsbrekende toerende. Daarmee wordt bedoeld dat het niet slim is trucjes op het water uit te halen, zonder dat daarbij duidelijke instructies gelden. Met name bij de watersport zien zorgverzekeraars dat er vaak ongelukken gedeclareerd worden. Het gaat daarbij vaak om botbreuken.

Alvorens deel te nemen aan de watersport, is het verstandig een ervaren instructeur te zoeken. Bind dus niet zelf zomaar de waterski’s op.

Vervuild water
Niet alle wateren in het buitenland zijn even schoon. Vooral in warme landen kunnen zich veel bacteriën in het water nestelen. Daardoor kunnen reizigers slechte bacteriën binnenkrijgen, die ervoor kunnen zorgen dat de darmflora verstoord worden. Deze verstoring kan buikpijn en diarree tot het gevolg hebben. Ook koorts kan daarbij een rol spelen.

Daarnaast kunnen deze bacteriën binnendringen in het gehoor, met een oorontsteking tot gevolg. Het advies is te zwemmen met oor bedekkend materiaal. In dit geval gaat het bijvoorbeeld om de speciale aqua-oordoppen. Deze oordoppen dichten de gehoorgang, zodat de bacteriën niet naar binnen kunnen.

EHBO-doos
In het geval van kleine kinderen, maar ook voor volwassenen is het verstandig een EHBO-doos mee te nemen op vakantie. Ongelukken zitten in een klein hoekje. Dicht wonden onmiddellijk af met een pleister of een steriel verband. Wie dit verzuimt, het een grotere kans op infecties. Deze infecties kunnen dan weer zorgen voor dure ziekenhuisopnames of andere behandelingen die erg kostbaar kunnen zijn.

De zon
De zon schijnt in het buitenland niet zoals we in het Nederlandse klimaat gewend zijn. In landen als Turkije kan het gemakkelijk 40 graden worden. Daarom worden sommige reizigers onwel of merken dat zij niet goed tegen de hitte kunnen.

De zon kan erg verraderlijk zijn. Daarom is het verstandig een pet te dragen en koele, dunne kleding te dragen. Bovendien is aangeraden de weerberichten goed in de gaten te houden en zich in te smeren met zonnebrandolie. Daarmee kunnen verbrandingen voorkomen worden.

Mensen die een infectie hebben opgelopen en daardoor antibiotica innemen, kunnen beter de zon zo veel mogelijk meiden. Bij blootstelling aan de zon kan in dit geval namelijk huiduitslag optreden. Drink bovendien geen alcohol.
Neem genoeg water in
Tot slot: het kan niet vaak genoegd zeg worden, neem genoeg water in. Tijdens hete zomerdagen transpireren mensen meer. Daarmee wordt er dus meer water uitgestoten. Een tekort aan water kan zorgen voor ongemakken zoals koorts, hoofdpijn en diarree. Mensen die langdurig te weinig water innemen, komen vaak met uitdrogingsverschijnselen in het ziekenhuis terecht. Het is dus belangrijk voldoende te drinken.

Niet alleen volwassenen moeten voldoende drinken. Kinderen hebben een minder goed immuunsysteem dan volwassenen. Daardoor zijn zij flink vatbaarder voor ziektes dan volwassenen dat zijn. Laat het kind voldoende drinken.

Vorige artikel:

Volgende artikel: