Zorgpremie kan met twee euro naar beneden

De maandelijks te betalen zorgpremie kan voor de basisverzekering in 2014 met maximaal 2 euro nar beneden. Dat zou een besparing van 24 euro op jaarbasis betekenen. Volgens minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) betaalt de verzekerde volgend jaar gemiddeld 1226 euro op jaarbasis voor de zorgverzekering. Het is niet voor het eerst dat de minister vindt dat de zorgpremie naar beneden kan en moet.

Premie omlaag
Eerder dit jaar riep minister Schippers van Volksgezondheid zorgverzekeraars ook al op om volgend jaar de premie van de zorgverzekering te verlagen. Volgens de bewindsvrouw is dat mogelijk, doordat de meeste zorgverzekeraars afgelopen jaar veel winst gemaakt hebben.

In 2012 maakten de zorgverzekeraars in Nederland ruim 1,4 miljard euro winst. Dat was ruim tweemaal zoveel winst als in 2011. Volgens minister Schippers kunnen dankzij deze winsten de premies wel iets omlaag. Zorgverzekeraars mogen echter zelf bepalen welke premie zij vragen voor hun basisverzekering. De overheid, in dit geval de minister van Volksgezondheid, mag alleen de inhoud van het basispakket vaststellen. Welk prijskaartje er vervolgens aan komt te hangen, is aan de zorgverzekeraar zelf.

Niet omlaag
En dus is het daarmee lang niet zeker dat de premies voor de zorgverzekering volgend jaar ook daadwerkelijk gaan. Onlangs waarschuwde de voorzitter van de overkoepelende organisatie voor zorgverzekeraars, André Rouvoet al, dat de wens van Schippers waarschijnlijk niet doorgaat.

Volgens Rouvoet lijkt de verlaging van de premie iets te gemakkelijk gedacht. Rouvoet zegt dat zorgverzekeraars de komende jaren steeds meer verantwoordelijkheden op zijn bordje krijgt, terwijl eerst de overheid de zorg over bijvoorbeeld de ggz en langdurige zorg had. “Dat kost waarschijnlijk meer geld dan dat wij nu van het Rijk krijgen”, constateert de voorzitter.

Daarmee zal de premie voor volgend jaar waarschijnlijk toch niet dalen, terwijl dat wel de wens van de minister is. Wel is er een mogelijkheid dat de premie volgend jaar alsnog wel omhoog gaat, maar minder hard stijgt dan vorige jaren. Dat klinkt tegenstrijdig, maar dat is het niet. De premie gaat wel omhoog, maar met bijvoorbeeld maar een paar cent, terwijl dat vorig jaar vijftig cent was.

Eigen risico
Het eigen risico gaat ondanks alle beloften toch omhoog. In 2012 betaalden we nog 220 euro aan eigen risico. In 2013 werd dat bedrag met 130 euro opgehoogd naar 350 euro. Eigenlijk zou het eigen risico inkomensafhankelijk worden, maar dat bleek achteraf niet haalbaar. Dus blijft het eigen risico voor iedereen hetzelfde bedrag, maar stijgt het eigen risico wel. De verhoging is echter niet schokkend: het eigen risico gaat naar 360 euro. Dat is een stijging van 10 euro.

Bezuinigingen
In plaats van het eigen risico dat inkomensafhankelijk zou worden, wordt per 2014 wel een andere factor van de zorgpremie inkomensafhankelijk. De zorgtoeslag is nu nog redelijk gelijk, maar wordt per 2014 gebaseerd op de hoogte van de premie, en het inkomen van de verzekerde.

Daarnaast worden zorgverzekeraars volgend jaar verplicht te korten op de huishoudelijke hulp. Per 2015 krijgen verzekerden dan minder recht op huishoudelijke hulp.

Niet het Rijk, maar de lagere gemeenten gaan per 2014 een aantal wetten regelen. Nu nog wordt bijvoorbeeld de Wtcg nog geregeld via het CAK, een centrale instantie van de overheid. Volgend jaar moeten patiënten aankloppen bij de gemeenten. Gemeenten krijgen in totaal maar zevenhonderd miljoen euro om uit te geven aan deze regelingen, en dus zullen de eisen flink strenger worden.

Fraude
Uit eerdere berichtgeving bleek al dat zorgaanbieders frauderen door met een echte dokter zijn persoonlijke code nepfacturen te sturen. Ook declareren zorgaanbieders behandelingen die nooit hebben plaatsgevonden. Daardoor wordt de zorgpremie ook weer hoger, wat betekent dat een premiedaling van 2 euro per maand wellicht niet door zal gaan. Er is vijf miljoen euro uitgetrokken om fraude in de zorg tegen te gaan.

Pgb
Ook het persoonsgebonden budget wordt straks op een andere manier geregeld. Nu nog zijn de voorwaarden redelijk soepel. Per 2014 moeten verzekerden tenminste tien uur zorg nodig hebben om in aanmerking te komen voor het pgb. Voor zo’n 40.000 mensen verandert er straks niets.

Vorige artikel:

Volgende artikel: