Zorgkosten terugvragen van de Belastingdienst

Iedere Nederlander betaalt belasting. Met het motto ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ is de Belastingdienst de minst geliefde instantie van Nederland. Maar toch is de dienst belangrijk voor verzekerden met veel zorgkosten. Soms is het namelijk mogelijk om bepaalde zorgkosten terug te vragen.

Wat kan ik terugvragen?
De Belastingdienst stelt wel een paar eisen aan het terugvragen van de zorgkosten. Zo moet de verzekerde kunnen aantonen dat andere instanties, waaronder de verzekeraar, de kosten niet kan vergoeden. De kosten mogen ook niet onder de vernieuwde WMO 2015 vallen. En ze mogen ook niet meetellen voor het eigen risico.

Deze kosten kunnen in aanmerking komen voor teruggave:
– Kosten voor geneeskundige en heelkundige hulp. Daarbij valt te denken aan kosten voor het ziekenhuis, de huisarts, de tandarts, fysiotherapie of een andere specialist;

– Kosten voor acupunctuur, revalidatie, logopedie, chiropraxie of homeopathie. Dat telt alleen als een arts de behandeling voorschrijft;

– Voorgeschreven medicijnen;

– Hulpmiddelen, waaronder steunzolen, prothesen of een kunstgebit;

– Als u ver weg woont van de zorgaanbieder: de kosten van vervoer naar een arts, specialist of ziekenhuis. Daarbij gaat het alleen om de persoonlijke kosten van de verzekerde, of van een persoon die tot zijn of haar huishouden behoort;

– De kosten van het vervoer van een bezoeker in het ziekenhuis. Dat geldt dan tot 0,19 euro per kilometer. Overigens geldt die vergoeding niet zomaar. De Belastingdienst stelt er extra voorwaarden voor;

– Sommige dieetkosten (niet ieder dieet);

– Extra kosten van vervoer door een ziekte of handicap, als de kosten niet al onder de WMO 2015 vallen;

– Kosten voor extra kleding en beddengoed.

Wanneer kan ik iets terug krijgen?
Wie slechts 7457 euro per jaar verdient, moet minimaal 125 euro per jaar daarvan aan zorgkosten hebben en dragen als eigen bijdrage.

Tussen de 7458 euro en 39.617 euro geldt een drempel van minimaal 125 euro, met minimaal 1,65 procent van het inkomen. Bij meer dan 39.618 euro moet de verzekerde daarvan sowieso 5,75% van zijn of haar inkomen uitgeven aan zorgkosten, met een minimum van 653 euro.

Wie nog een fiscale partner heeft, moet minimaal 250 euro per jaar aan zorgkosten zelf uitgeven.

Vragen stellen
Voor u geld terugvraagt aan de Belastingdienst, moet u zichzelf een paar vragen stellen?

– Konden de kosten extra worden vergoed? Moest ik het misschien zelf betalen?
– Is er een vergoeding en wat heb ik zelf betaald?
– Hoort de uitgave wel echt bij de aftrekbare ziektekosten?
– Wat is mijn eigen bijdrage volgens mijn drempelinkomen?
– Kan ik mijn aftrekposten extra verhogen? Dat kan tot een modaal inkomen.

Bij het laatste punt hoort nodig wat extra informatie. Verzekerden kunnen hun zorgkosten verhogen, als het gezamenlijke drempelinkomen niet hoger is dan 33.555 euro. Als u op 31 december 2014 nog geen recht hebt op AOW, kunt u een opslag van 40 procent rekenen. Een opslag van 113 procent geldt, als u op 31 december 2014 de AOW-leeftijd wel al hebt bereikt.

Veel zorgkosten?
Verzekerden die veel zorgkosten hebben, doen er goed aan om van de fiscale mogelijkheden gebruik te maken. Neem contact op met de Belastingdienst voor extra informatie daarover. Soms is het mogelijk een flink deel van de zorgkosten vergoed te krijgen.

De overheid heeft de regels nog ingewikkelder gemakt door de WMO 2015 in te voeren. Het is daardoor een hoop uitzoekwerk, maar het nemen van de extra moeite loont. Financieel is het zeker de moeite waard.

Vorige artikel:

Volgende artikel: