Zorginstituut wil darmmedicijn blokkeren

Het Zorginstituut Nederland is van plan een medicijn voor de darmen te blokkeren. Als het ZIN inderdaad een negatief advies geeft, kunnen duizenden chronische darmpatiënten geen passende behandeling meer krijgen.

Dat vrezen de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen en de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging in een gezamenlijk bericht.

Linaclotide
Naar verwachting zal Zorginstituut Nederland – beter bekend als het voormalige College voor Zorgverzekeringen- een negatief advies geven over het middel linaclotide aan het ministerie van Volksgezondheid. Als dat advies wordt overgenomen, zal dat middel verdwijnen uit het basispakket. Daarmee krijgt een groep van zevenduizend patiënten in Nederland geen passende behandeling meer, zo stellen de in actie komende verenigingen.

Linaclotide wordt voorgeschreven bij een onbehandelbare vorm van het Prikkelbare Darm Syndroom, waarbij constipatie optreedt.

Macrogol
Het ZIN stelt dat het medicijn op dezelfde manier te gebruiken is als macrogol. Dat medicijn is een stuk voordeliger en helpt ook tegen verstopping. Het middel blijkt bij Prikkelbare Darm Syndroom niet te werken, zo zeggen maag-darm en leverartsen van onder meet het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Daarom trekken de onderzoekers bij ZIN aan de bel om tot een wetenschappelijk overleg te komen.

Toch is ZIN niet overtuigd. Het Zorginstituut Nederland gaat eind oktober een eindoordeel vellen over de toekomst van het medicijn linaclotide. Begin november krijgt het ministerie van Volksgezondheid binnen. ZIN gaat zich nu beraden over de meerwaarde van het medicijn. Als die voldoende is, komt het medicijn in aanmerking voor vergoeding. Een andere mogelijkheid is dat het medicijn maar voor een deel in het basispakket vergoed blijft.

Verwaarlozen
Volgens NVMDL en PDSB is linaclotide helemaal geen duur middel, en is er maar een kleine patiëntengroep die er gebruik van maakt. Dat is ook het geval bij medicijnen voor de Ziekte van Pompe en Fabry. Die medicijnen zouden eerder al uit het basispakket gehaald worden, maar bleven toch vergoed na een stroom aan klachten. Volgens de verenigingen kost het uitschrijven van linaclotide de Nederlandse staat zo’n 2,5 miljoen euro. Volgens de verenigingen zijn die kosten verwaarloosbaar.

Vorige artikel:

Volgende artikel: