Zorgen over zorg voor borstkanker

De richtlijnen worden door veertig Nederlandse ziekenhuizen niet goed nageleefd. Dat kwam afgelopen maandag aan het licht in het nieuwsprogramma Nieuwsuur. Doordat de richtlijnen niet goed worden nageleefd krijgen borstkankerpatiënten mogelijk niet de optimale zorg.

European Society of Breast Cancer Specialists (EUSOMA) zegt dat een team in een ziekenhuis jaarlijks minstens 150 nieuwe borstkankerpatiënten moet behandelen om aan de richtlijn te voldoen. Veertig Nederlandse ziekenhuizen behandelen minder dan 150 nieuwe patiënten, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Vijftien ziekenhuizen behandelen zelfs minder dan honderd nieuwe borstkankerpatiënten per jaar.

Gespecialiseerde centra
Het kabinet wil de ingewikkelde en dure gezondheidszorg, zoals borstkankerzorg, in een aantal gespecialiseerde centra concentreren. Daardoor zouden artsen meer routine krijgen in de behandeling tegen borstkanker.
Femke Welles van het KWF is voorstander van die gespecialiseerde centra: “Naarmate je vaker iets dot, wordt je er beter in”. Volgens KWF Kankerbestrijding moet er iets veranderen aan de huidige situatie. De normen zouden omhoog moeten.

Oneens
Het KWF en het Nationaal Borstkankeroverleg (NABON) zijn het niet met elkaar eens. Volgens het NABON is concentratie van de borstkankerzorg onnodig en gaat het vooral om de vaardigheden van de chirurg. “Een chirurg die fulltime werkt doet natuurlijk ook andere operaties dan borstkanker.” Wel benadrukt het NABON dat de Nederlandse zorg tegen borstkanker beter is dan in de buurlanden.

“De verschillen zijn te groot”
Het KWF doet de oproep aan de zorgverzekeraars om geen ziekenhuizen meer te contracteren die minder dan honderd borstkankerpatiënten per jaar behandelen.
Ook vindt Welles van het KWF dat de verschillen tussen de ziekenhuizen te groot. Er is volgens haar een behoorlijke bandbreedte, hoewel de zorg in Nederland gemiddeld goed is.  Volgens het KWF is de variatie tussen ziekenhuizen volstrekt onacceptabel “omdat de diagnose ‘borstkanker’ zo ingrijpend is”.

Kies de zorgverzekeraar die het beste bij jou past. Zorgverzekeringen vergelijken is een goede raad om de juiste keuze te maken.

Vorige artikel:

Volgende artikel: