Zorgen over patiënt met lager inkomen

Het is een zorgelijke situatie dat verzekerden met een lager inkomen en een slechtere gezondheid aangeven in 2013 minder snel naar de huisarts te gaan vanwege het hogere eigen risico. Dat zeggen de patiëntenfederatie NPCF en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

De federatie en de vereniging reageren daarmee op een rapport van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel). In dat rapport staat dat 54 procent van de patiënten zich belemmerd voelt om van noodzakelijke zorg gebruik te maken. Vooral de huisarts wordt genoemd, terwijl dat deze niet onder het eigen risico valt.

Bang voor het kostenplaatje
“Negen procent van de ondervraagden gaf aan in 2012 minder gebruik te hebben gemaakt van de huisarts, vanwege het eigen risico”, zegt onderzoeker Margreet Reitsma van het NIVEL. Volgens haar weten veel verzekerden met een laag inkomen niet dat een bezoek aan de huisarts geen invloed heeft op het eigen risico. “Misschien zijn ze bang te worden doorgestuurd naar een specialist”, verklaart ze.

Huisartsen maken zich daar groter zorgen over. Volgens de LHV is het van groot belang dat er geen enkele drempel is voor patiënten om naar een huisarts te gaan. Een verschin in gezondheidskwaliteit en levensduur komt vrij vaak voor bij mensen met een lager inkomen. Het LHV vreest onder anderen voor onnodig leed en ziekten die op zijn beloop worden gelaten door medische kosten.

Goede informatie
De NPCF vindt dat het van belang is dat men juiste informatie krijgt en weet dat de huisarts buiten het eigen risico valt. Vooralsnog wil het ministerie van Volksgezondheid niet reageren, omdat het eerst het rapport wil bestuderen.

Zelf een verzekering afsluiten, waarbij u voor een laag eigen risico kan kiezen? Door zorgverzekeringen te vergelijken kom je er achter welke verzekeraar bij u past.

Vorige artikel:

Volgende artikel: