‘Zorgaanbieders werpen muren op’

Zorgaanbieders werpen muren op tegen de overgang naar het nieuwe zorgstelsel. Dat zei burgemeester Hans Ostendorp van de gemeente Bunnik tijdens het SDB Bestuurderscongres. Hij zegt creativiteit bij zorginstellingen te missen, omdat de instellingen teveel in de bestaande kaders zouden denken.

‘Het gaat te snel’
Volgens Ostendorp gaat de overgang naar het nieuwe zorgstelsel waarin gemeenten moeten betalen voor de zorg, veel te snel. Hij loopt dan ook tegen een hoop muren aan, bij aanbieders. “En dat terwijl we enorme slagen moeten maken.”

Dat er zoveel druk op ligt, zorgt ook voor een hoop frustratie bij zorginstellingen, die steen en been klagen bij de gemeenten. “Wij hebben de transitie ook niet bedacht, maar de instellingen vragen wel zorg op maat”, zegt Ostendorp. Hij wiste erop dat het budget voor zorg per gemeente gaat verschillen. Het hangt geheel af van de bevolkingssamenstelling.

De bestuurders die op het congres aanwezig waren, zijn geschokt door de woorden van de burgemeester: “Wij moeten ook met 280 gemeenten praten. En tot nu toe hebben we nog geen contract binnen.” Volgens de bestuurders leggen de gemeenten eenzijdig prioriteiten aan de aanbieders op.

Veranderen
Volgens de SDB Groep, die het congres organiseerde, volstaat het niet meer om oude methodes te verbeteren. De groep roept op om na te denken over nieuwe activiteiten en nieuwe verdienmodellen. Zorgaanbieders moeten daarom hun hele denkwijze veranderen. Zo zou de cultuur binnen de organisaties ‘ondernemender, flexibeler en meer gericht op het ontplooien van talent’ moeten zijn.

De groep denkt dat vanaf januari 2015 er veel veranderingen voor de deur staan. Juist omdat de zorg nu grotendeels bij gemeenten terechtkomt. Iedere gemeente pakt het op zijn eigen manier aan. Dus zouden zorgaanbieders hun huidige modellen moeten loslaten en zich flexibel opstellen, zegt organisatieadviseur Dineke Woonink op de bijeenkomst.

Vorige artikel:

Volgende artikel: