Zo komt de prijs van uw medicatie tot stand

Wie een medicijn ophaalt bij de apotheek, hoeft vaak niets te betalen. Toch is het medicijn niet gratis: de rekening komt rechtstreeks bij de zorgverzekeraar terecht. Maar wie de rekeningen er op na slaat, ziet dat de prijs van een medicijn nogal eens verschilt. Daar komen verzekerden direct achter als de zorgverzekeraar het medicijn niet vergoed. Hoe bepalen apothekers de prijs eigenlijk?

Aflevertarief
De rekening bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: de medicatie zelf, maar ook een vergoeding voor het werk van de apotheker. Zo betaalt de verzekerde bijvoorbeeld voor het klaarmaken van de medicatie en het gegevens van controleren. Het personeel en hun opleidingen moeten ook betaald worden, dus dat komt ook op de rekening te staan.

Eerste uitgifte
Wat de verzekerde voor de apothekerskosten betaalt, hangt onder anderen af van hoe vaak hij of zij het medicijn eerder heeft gehad.  Wie het medicijn voor de eerste keer ontvangt, betaalt ‘eerste terhandstellingskosten’. Die kosten staan ook wel eens op de rekening als ‘eerste uitgifte’.

Iedere apotheker is verplicht een gesprek te voeren met iedereen die een medicijn voor de eerste keer gebruikt. Apothekers vergeten die gesprekken vaak, of zeggen vaak dat de verzekerde de bijsluiter moet lezen. Dat is niet voldoende. Bovendien moet ook op papier komen te staan welke andere medicatie u gebruikt en of u de middelen mag combineren.

Gesprek weigeren? Geen medicijnen
Het klinkt verleidelijk zo’n terhandstellingsgesprek te  weigeren, want veel informatie staat inderdaad in de bijsluiter en dus lijkt het gesprek zonde van het geld. Maar de apotheker mag dan weigeren de medicatie mee te geven. Daar schiet dus niemand iets mee op.

Kosten voor de zorgverzekeraar
De zorgverzekeraar betaalt de afleverkosten. De verzekerde betaalt ook een gedeelte zelf, voor het eigen risico. Als de zorgverzekeraar  de medicijnen niet vergoedt, betaalt u ook het aflevertarief zelf.

Soms is het raadzaam één keer voor langere tijd medicatie te halen. Ter vergelijking: voor zes losse maandrecepten betaalt de patiënt zo’n 36 euro aan afleverkosten. Voor één halfjaarrecept betaalt de verzekerde 6 euro. Dat kan bij veel medicijnen, maar niet bij allemaal. Soms moet de huisarts een recept tussentijds bijstellen of mag de verzekerde de medicijnen niet voor langere periode gebruiken. Wie een kuur toch lang gebruikt, kan in overleg met de arts.

Zelf de nota bekijken
Benieuwd naar de kosten voor de apotheker? De eerste stap is dan zelf de nota te bekijken. De verzekerde ziet de rekening namelijk maar zelden zelf, omdat de apotheek het grootste deel rechtstreeks bij de verzekeraar declareert. Vaak kunnen consumenten online, of op de specificatie zien hoeveel apothekerskosten in rekening zijn gebracht.

Vorige artikel:

Volgende artikel: