Zo bespaart u op uw zorgverzekering

De premie van de zorgverzekering 2014 zal naar verwachting stijgen. Het enige verschil ten opzichte van andere jaren, is dat de premiestijging minder fors zal zijn. Ook het eigen risico wordt per 2014 inkomensafhankelijk, wat kan betekenen dat de verzekerde opnieuw duurder uit is. Dat is vooral bij de hogere inkomens het geval. Toch zijn er genoeg manieren om te besparen op de zorgverzekering, ook al is het basispakket wettelijk verplicht.

Vergelijken
Ten eerste: het vergelijken van zorgverzekeringen kan behoorlijk lonen. Bij een basispakket zullen de premieverschillen tussen alle zorgverzekeraars niet bijzonder groot zijn. Dat komt doordat de zorgverzekeraar niet zelf bepaalt welke dekkingen opgenomen zijn in het basispakket.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) beslist welke dekkingen voor iedereen vergoed worden in het basispakket. Daarom is het afsluiten van een basis zorgverzekering wettelijk verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Kinderen onder de 18 jaar worden meeverzekerd via de polis van de ouders. Vanaf achttien jaar betaalt de verzekerde zijn eigen premie.

Aanvullende zorgverzekeringen zijn nuttig om extra financiële risico’s te vermijden bij een minder goede gezondheid. Aangezien de zorgverzekeraars hier wel zelf de dekking mogen bepalen, kunnen de premieverschillen enorm zijn. Daarom is het slim om zorgverzekeringen te vergelijken. Via onze website staan alle zorgverzekeraars gerangschikt op prijs-kwaliteitsverhouding. Dit houdt in dat we niet de goedkoopste zorgverzekering automatisch bovenaan zetten, maar de zorgverzekeraar waar onze bezoekers het meest tevreden over zijn.

Het eigen risico verhogen
Niet iedereen heeft evenveel zorg nodig. Het basispakket is een sociale premie, wat inhoudt dat het voor iedereen verplicht is. Bij het eigen risico hoort in 2013 nog een wettelijk vastgelegd bedrag van 350 euro per verzekerde. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dit bedrag in 2014 vervangen door een inkomensafhankelijke premie.

Na het bereiken van het eigen risico, dekt de verzekeraar de rest van de kosten. Echter, wie weinig zorg behoeft, kan ervoor kiezen een vrijwillig eigen risico af te sluiten. Doordat de risico’s steeds meer komen te liggen bij de verzekerde in plaats van de verzekeraar, krijgt de verzekerde een behoorlijke korting op de maandpremie. Het is wel afhankelijk van de persoonlijke situatie of het raadzaam is het eigen risico vrijwillig te verzorgen.

Oververzekering
In Nederland zijn er veel verzekerden die verzekeringen afsluiten, terwijl zij deze helemaal niet nodig hebben. Dit noemt de verzekeringswereld ‘oververzekering’. Dat houdt in dat verzekerden een aanvullende zorgverzekering kiezen, terwijl het basispakket eigenlijk voldoende is.

Bij oververzekering is het aangeraden vooral te kijken naar de eigen persoonlijke situatie. Iemand met een slechte gezondheid of een slecht gebit kan het beste een aanvullende zorgverzekering afsluiten, omdat de kosten hoger zijn. Maar wie een prima gezondheid heeft, zou in principe ook met een basis zorgverzekering uit de voeten kunnen.

Daarnaast is er nog een truc bij de aanvullende zorgverzekering: de dekking hoeft niet altijd 100 procent te zijn. Door bijvoorbeeld dekkingen van 75 procent te kiezen, gaat de premie van de aanvullende zorgverzekering naar beneden. Wel moet de verzekerde zelf dus de overige 25 procent betalen. Dit is nuttig als u zich wel wilt verzekeren tegen risico’s, maar niet altijd de zorg nodig heeft.

Tandartsen
Een tip voor een ieder die binnenkort achttien wordt: kies ervoor de laatste periodieke keuring plaats te laten vinden of problemen met het gebit vóór de achttiende verjaardag op te lossen. Op dat moment is de behandeling van tandzorg namelijk nog gratis, omdat tandheelkundige zaken voor iedereen onder de achttien gratis is meeverzekerd op de polis van de ouders.

Door dit te doen, kunnen verzekerden een half jaar tot een jaar op mondbehandelingen besparen.

Overstappen
Tot slot: aan het eind van het jaar mogen verzekerden wisselen van zorgverzekeraar. Het is een misverstand dat de aanvullende zorgverzekering per definitie moet worden afgesloten bij dezelfde zorgverzekeraar als waar het basispakket is afgesloten. Het enige wat scheelt, is dat bij dezelfde zorgverzekeraar de gegevens al bekend zijn.

Overstappen mag vanaf het eind van het kalenderjaar. Op 1 februari van het nieuwe kalenderjaar moet de overstap geregeld zijn. Zeker tegen het einde van het jaar is het raadzaam de premies voor het nieuwe jaar met elkaar te vergelijken. Dit kan tot een besparing tot honderden euro’s per jaar leiden.

Vorige artikel:

Volgende artikel: