Zit fysiotherapie standaard in het basispakket?

Veel verzekerden vragen zich af of fysiotherapie nog is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Ook het aantal behandelingen dat de verzekeraar vergoed, is voor veel verzekerden een grijs gebied.

Jongeren tot 18 jaar
Jongeren tot 18 jaar krijgen niet alle behandelingen vergoed. Deze groep mag slechts de eerste negen behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie indienen bij de zorgverzekeraar. De verzekeraar kan ervoor kiezen eventueel meer behandelingen te vergoeden. Een uitzondering op de regel zijn jongeren met een chronische aandoening. Zij kunnen alle behandelingen voor fysiotherapie vergoed krijgen, maar dan moet de aandoening wel op de lijst met chronische aandoeningen staan. In de volksmond wordt deze lijst ook wel eens ‘de lijst Borst’ genoemd, vernoemd naar de minister die deze lijst ooit opstelde.

Ouder dan 18 jaar?
Wie ouder dan achttien jaar is, en een aandoening heeft die op de chronische lijst staat, krijgt fysiotherapie vergoed vanaf de 21e behandeling. Dan betaalt de verzekerde de eerste 20 behandelingen dus zelf. Daarbij is een belangrijke opmerking dat de eerste 20 behandelingen per aandoening gelden. Veel verzekerden denken dat ze ieder kalenderjaar weer de eerste 20 behandelingen zelf moeten betalen, maar dat is onjuist.

Bekkenfysiotherapie
Sommige verzekerden hebben last van urine-incontinentie. Zij hebben hiervoor bekkenfysiotherapie. De zorgverzekeraar vergoedt hiervoor standaard 9 behandelingen.

Een aanvullende zorgverzekering
Heeft u een aanvullende zorgverzekering? Dan vergoedt de zorgverzekeraar waarschijnlijk meer behandelingen. Wie wil weten hoeveel behandelingen de zorgverzekeraar dekt, doet er goed aan om de polisvoorwaarden van de zorgverzekering te lezen. Sommige verzekerden hebben baat bij behandelingen als Mensendieck en Cesar. De verzekeraar weet precies of deze behandelingen vergoed worden. Dan weet u ook meteen hoeveel eigen bijdrage u moet betalen en hoeveel vergoeding u kunt krijgen.

Wat kost fysiotherapie?
De Nederlandse overheid heeft geen vaste regels voor de prijs van fysiotherapie. Iedere fysiotherapeut mag dus zijn of haar eigen prijzen hanteren. Wel is landelijk geregeld dat de fysiotherapeut transparant moet zijn over de prijzen. Daarom moet een tabel met tarieven zichtbaar zijn. Iedere behandelkamer moet die tabel aanwezig hebben.

Fysiotherapie zonder verwijzing
De huisarts hoeft geen verwijsbrief te schrijven voor fysiotherapie. Vraag wel na bij de zorgverzekeraar of deze een contract heeft met de fysiotherapeut van keuze. In sommige gevallen geldt namelijk dat de verzekeraar alleen behandelingen van gecontracteerde aanbieders vergoed.

Meer behandelingen nodig?
Bij veel verzekeringsmaatschappijen geldt een maximum aantal behandelingen. Wie meer behandelingen nodig heeft, kan deze aanvragen. Dan moet de zorgverzekeraar de aanvraag bekijken. Maar er zit een addertje onder het gras:

Bij zorgverzekeraar de Friesland bijvoorbeeld.  Bij afwijzing voor de extra behandelingen, besluit deze zorgverzekeraar dat de verzekerde helemaal geen recht meer heeft op een vergoeding. Dat houdt in dat de verzekerde het volgende kalenderjaar geen fysiotherapie meer mag declareren. Natuurlijk staat het iedere verzekerde vrij om alsnog naar de fysiotherapeut te gaan, maar dan moet hij of zij de kosten zelf betalen.

Daarom is het raadzaam om te kijken of u niet beter de behandelingen kunt spreiden. Ga bijvoorbeeld elke 2 of 3 weken naar de fysiotherapeut, in plaats van wekelijks. Dan komt u uit met de behandelingen en loopt u niet het risico de fysiotherapie kwijt te raken.

Is de fysiotherapeut gecontracteerd?
Wie alsnog extra behandelingen wil, doet er goed aan om van tevoren te bekijken of de fysiotherapeut wel gecontracteerd is bij de zorgverzekeraar. Het heeft absoluut geen nut om een aanvraag voor extra behandelingen in te dienen als de fysiotherapeut geen contract heeft met de verzekeraar.

Vorige artikel:

Volgende artikel: