Zekur biedt de goedkoopste zorgverzekering aan

Zekur is dit jaar de allergoedkoopste zorgverzekeraar. Dat blijkt uit de zorgspecial van consumentenprogramma VARA Kassa. Het televisieprogramma nam verschillende zorgverzekeraars onder de loep. Uit de test bleek dat Zekur de goedkoopste zorgverzekeraar is. Kassa waarschuwt wel voor het vergelijken van zorgverzekeringen via vergelijkingssites. Lang niet altijd zijn vergelijkingssites helemaal onafhankelijk.

Goedkoopste zorgverzekering
De basisverzekering van Zekur kwam als goedkoopste uit de test van VARA Kassa. Dat is een budget-naturapolis, met een standaard eigen risico. Het standaard eigen risico bedraagt 360 euro per jaar, met ingang van 2014. De verzekerde betaalt dan 80,25 euro per maand. Ook uit veel vergelijkingssites blijkt dat Zekur één van de goedkopere zorgverzekeringen heeft.

Het televisieprogramma Kassa waarschuwt voor vergelijkingssites. Op sommige vergelijkingssites worden zorgverzekeraars, waar de websites een coomercieel contract mee hebben, als eerst getoond. Pas na lang doorklikken ziet de gebruiker dan alle zorgverzekeringen. Op Vergelijken-Zorgverzekeringen ziet de gebruiker de zorgverzekeringen die bij zijn of haar wensen passen, gesorteerd op de laagste prijs. Zo krijgt de verzekerde altijd een objectief beeld van de mogelijkheden.

Kritisch kijken naar de aanvullende zorgverzekering
Een aanvullende zorgverzekering is nog een punt van aandacht. Veel verzekerden zien deze vorm van verzekering over het hoofd en verzekeren daarom veel meer dan ze nodig hebben. Aanvullende zorgverzekeringen bieden dekkingen tegen tandartskosten, kosten voor alternatieve geneeswijzen en voor de fysiotherapeut.

Het is goed om eens kritisch te kijken naar de keuze voor een aanvullende zorgverzekering. Sommige verzekeraars geven hun verzekerden geen echte vrijheden, in ruil voor korting op de premie. De verzekeraar doet dan aan zorgsturing. Dan mag de verzekerde niet altijd bij de apotheek, huisarts of ziekenhuis van keuze. De zorgverzekeraar moet dan namelijk een contract hebben met de zorgverlener, om een vergoeding uit te kunnen keren. In dat geval moet de verzekerde de kosten – gedeeltelijk of helemaal – zelf betalen. Dan krijgt u dus geen vergoeding van de zorgverzekeraar.

Is goedkoop duurkoop?
Op het moment dat een zorgverzekeraar maar met een beperkt aantal zorgverleners een contract heeft, lopen de kosten snel op. Zekur mag dan wel de goedkoopste zorgverzekeraar zijn, maar zeker niet de zorgverzekeraar met de meeste keuzevrijheid. Verzekerden kunnen namelijk bij zestien ziekenhuizen in Nederland terecht, omdat die zijn aangesloten bij de verzekeraar. Het is een keuze van de verzekerde. Wat weegt zwaarder? Een lagere premie met minder keuzevrijheid, of een hogere premie waar het de verzekerde vrijstaat om een ziekenhuis of andere zorgverlener te kiezen.

Kijk daarom goed welke zorgverleners een contract hebben met de zorgverzekeraar. In veel gevallen is het interessanter om te kiezen voor een zorgverzekering met een restitutiepolis Dan bepaalt de verzekerde zelf naar welke zorgverlener hij of zij gaat, maar betaalt dan wel een hogere prijs voor de zorgverzekering.

Onderzoek
Onlangs kondigde de Autoriteit Financiële Markten een onderzoek naar vergelijkingswebsites aan. De Autoriteit wil graag uitvinden hoe de vergelijkingen precies tot stand komen. Het onderzoek komt vooral voort uit onduidelijkheid voor consumenten, stelt de AFM. Het kan voor consumenten lonen om verschillende websites te gebruiken. Dan komt de verzekerde tot een betere keuze.

Wie gebruikmaakt van Vergelijken-Zorgverzekering, vult alleen zijn of haar persoonlijke situatie en wensen in. Aan de hand daarvan komt dan een tabel naar voren, met daarin de voordeligste zorgverzekering bovenaan. Vervolgens kan de verzekerde doorklikken naar de polisvoorwaarden van de verzekerde. Bovendien kent onze website aparte pagina’s voor de zorgverzekeraars. Daarin beschrijft Vergelijken-Zorgverzekering helder en eerlijk hoe een verzekeraar te werk gaat en wat de prestaties zijn.

Vorige artikel:

Volgende artikel: