Winst CZ naar half miljard euro

De winst van zorgverzekeraar CZ is vervijfvoudigd. Daarmee komt de nieuwe winst uit op ruim een half miljard euro. De totale omzet van de zorgverzekeraar is een half miljard euro. Wettelijk gezien hoeven zorgverzekeraars slechts 6,6 miljard euro aan vermogen te hebben. Daar zit CZ dus ruim boven. Een probleem, voor de Tweede Kamer.

Schande
De jaarcijfers van zorgverzekeraar CZ geven bestuursvoorzitter Wim van der Meeren een dubbel gevoel, zegt hij tegen NRC: “We hebben mooie resultaten, maar daar wordt in de Tweede Kamer soms schande van gesproken. Daar begrijp ik niets van. Al het geld dat wij verdienen, blijft in de zorg”.

Critici vinden dat zorgverzekeraars veel te veel winst maken, om het geld vervolgens op te potten. Daardoor vloeit de winst niet terug naar de verzekerde. Deze zou namelijk een lagere premie kunnen betalen door een hogere winst. Onlangs was er nog in het nieuws dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD) verwacht dat de premies volgend jaar dalen, als gevolg van de winst.

Verklaring
De hoge winst voor CZ is eenmalig. Het feit dat de winst zo stijgt, wordt volgens de bestuursvoorzitter door twee zaken verklaard: namelijk de extra zware eisen van de Nederlandsche Bank (DNB) en een eenmalige meevaller Bij nacalculatie door een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid bleek dat de zorgverzekeraar recht had op een eenmalige teruggave.

Die eenmalige teruggave komt niet terug in de premie voor de verzekerde. Volgens Van der Meeren komt dat door een tijdsprobleem: “Toen wij vorig jaar de premie vaststelden, was die eenmalige teruggave van 183 miljoen euro ons nog niet bekend”, zegt hij tegen de NRC.

Politiek risico
Van der Meeren noemt de nieuwe vermogenseisen van de Nederlandsche Bank wel een politiek risico. Volgens hem zijn de eisen van DNB niet zo helder. Met name de vermogenspositie van CZ en het kapitaal als percentage van het balanstotaal baarde de Nederlandsche Bank zorgen. “Vergis je niet, als je onder de 150 procent van de wettelijke norm raakt, dan komen ze bij je binnen wonen.” Volgens de voorzitter is een winst van 1,8 miljoen euro daarom noodzakelijk. “We verzinnen het niet zelf. Het is regelgeving. Het moet van de Nederlandsche Bank.”

Dempen
Volgens bestuursvoorzitter Wim van der Meeren vervult CZ zijn rol prima. De zorgverzekeraar dwingt naar eigen zeggen lagere tarieven in de zorg af. Daardoor worden de zorgverzekeringspremies gedempt.

Vorige artikel:

Volgende artikel: