Wat als ik de premie niet betaal?

Wat als ik de premie niet betaal?
Iedereen in Nederland is verplicht tenminste een basisverzekering af te sluiten. Bij die verplichting hoort ook het op tijd betalen van de zorgpremie van de basisverzekering. Wie de zorgpremie niet betaalt, krijgt in eerste instantie een betalingsherinnering van de zorgverzekeraar.

Het is mogelijk een keertje te vergeten te betalen, dat kan iedereen overkomen. Daarom stuurt de zorgverzekeraar maar liefst 3 betalingsherinneringen totdat de verzekeraar overgaat tot andere stappen. Wie problemen heeft met het betalen van de zorgverzekering, kan een betalingsregeling treffen met de zorgverzekeraar. Ieder jaar groeit het aantal verzekerden dat zo’n regeling treft.

Als de zorgverzekeraar na 6 maanden nog geen premie heeft ontvangen, neemt de verzekeraar andere stappen. De verzekerde wordt dan aangemeld als wanbetaler bij het CVZ, het College voor Zorgverzekeringen. Vanaf dat moment gaat de premie naar 130 procent van het originele bedrag. Dat bedrag moet betaald worden aan het CVZ, net zo lang totdat de verzekerde geen schuld meer heeft bij de zorgverzekeraar.

De werkgever kan ook de verschuldigde premie van het loon inhouden. Door premie te betalen wordt de schuld niet afgelost. Daarvoor moet de verzekerde een betalingsregeling met de normale zorgverzekering afsluiten.

Vorige artikel:

Volgende artikel: