Wachten op de nieuwe polis

Aan het eind van het jaar stappen veel verzekerden over naar een andere zorgverzekering. Soms wijzigt alleen de verzekering en blijven ze bij dezelfde zorgverzekeraar. In andere gevallen switchen verzekerden ook van zorgverzekeraar. Wie overstapt, krijgt een nieuwe polis. Maar wanneer valt het nieuwe polisblad op de deurmat?

Derde week van januari
Voor 1 januari een nieuwe zorgverzekering aangevraagd? Dan kunt u de nieuwe polis in de derde week van januari verwachten. Dat geldt tenminste als de verzekerde overstapt naar een andere zorgverzekeraar. Het kan dus even duren voordat de verzekerde zijn of haar nieuwe polis ontvangt. Dat komt vooral doordat veel verzekerden op het laatste moment overstappen.

De zorgverzekeraar moet de aanvraag goedkeuren. In de meeste gevallen duurt het ongeveer een week om de aanvraag goed te keuren. Is de aanvraag goedgekeurd, dan duurt het meestal nog twee weken tot de nieuwe verzekerde het polisblad ontvangt. Wie pas in de laatste week van januari de goedkeuring ontvangt, ontvangt dan pas in de eerste of de tweede week van februari de nieuwe polisbladen.

Na drie weken
Heeft u drie weken na de goedkeuring van de zorgverzekering nog geen polis ontvangen? Dan is het goed om navraag bij de zorgverzekeraar te doen. U kunt telefonisch of via internet contact opnemen en vragen naar de status van de nieuwe verzekering. Het kan best zijn dat er vertraging is ontstaan, of dat er iets mis is gegaan.

In de laatste weken van december krijgen aanbieders van zorgverzekeringen het altijd extra druk. Veel overstappers regelen de overstap pas op de laatste dag, net voor 00.00. Het gevolg is dat zorgverzekeraars veel nieuwe klanten moeten verwerken. Dan ontstaan er wachtrijen voor de goedkeuringen.

Ontvang ik wel een nieuw polisblad?
In sommige gevallen ontvangt de verzekerde geen nieuw polisblad. Feitelijk krijgt u alleen een nieuwe blad thuisgestuurd als u één van deze gegevens wijzigt:

– De collectiviteit;
– U schrijft een kind of partner uit voor de verzekering;
– U heeft uw eigen risico vrijwillig aangepast;
– U heeft de dekking aangepast.

Verzekerden die niets aan de verzekering veranderen, ontvangen geen nieuw polisblad en blijven net zo verzekerd als het jaar ervoor, tenzij de verzekeraar wijzigingen heeft aangekondigd.

Polisnummer
Overstappers krijgen meteen al het polisnummer. Dat is erg handig om in bezit te hebben, omdat de nieuwe verzekeraar u zo sneller kan helpen. Daarnaast kan het handig zijn als u zorg nodig hebt. De polis zelf volgt later. Bij de nieuwe polis zit dan ook de nieuwe zorgpas. Overigens sturen niet alle zorgverzekeraars de pas meteen mee.

Sommige zorgverzekeraars verzenden de pas apart. Voor het ontvangen van de zorgpas mag de nieuwe verzekerde ongeveer twee weken rekenen.

Vorige artikel:

Volgende artikel: