Waarschijnlijk boetes voor zorgverzekeraars

Vijf verzekeraars lopen het risico om een boete opgelegd te krijgen. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit na het ontdekken van ‘flinke fouten’ in de jaarcijfers van de zorgverzekeraars.

Niet met opzet
Volgens Sandra Olsthoorn van het Financieele Dagblad hebben de zorgverzekeraars niet geknoeid met de jaarcijfers, maar zijn er menselijke fouten gemaakt. Dat zegt Olsthoorn tegen BNR Nieuwsradio. “Juist omdat niet alle zorgverzekeraars er voordeel van hebben. Ze hadden ook net zo goed te weinig uitgekeerd hebben gekregen”, licht ze toe.

Verkeerde rubricering
De fouten zitten in de jaarcijfers van 2011. Een veel gemaakte fout is het verkeerd rubriceren van posten die van invloed zijn op de uitkeringen. Die krijgen verzekeraars uit de zogenaamde vereveningsfondsen. Deze fondsen zorgen er voor dat zorgverzekeraars compensatie krijgen voor extra dure verzekerden. Daaronder vallen bijvoorbeeld ouderen.

Honderden miljoenen
De zorgverzekeraars hebben al voor zeker 490 miljoen euro aan wijzigingen door moeten voeren, na aanwijzingen van de NZa. Daarnaast moeten de verzekeraars voor nog eens 445 miljoen euro aan fouten, onjuistheden en onduidelijkheden opsporen.

Op tijd
“De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de fouten op tijd ontdekt en hersteld”, zegt Olsthoorn. Volgens de redactrice zorgt dat er voor dat er niets te weinig of teveel is uitgekeerd. De zorgverzekeraars hebben dus geen risico op onjuiste inkomsten gelopen. “Maar het gaat er om dat er fouten zijn gemaakt en het had wel gekund als ze er niet op tijd bij waren geweest.”

Olsthoorn wijst erop dat het kleine fouten lijken, maar dat ze grote gevolgen hebben, juist omdat het om vereveningsfondsen gaan. Met die fondsen zijn grote bedragen gemoeid.

Aanvullend onderzoek
De NZa doet nog aanvullend onderzoek naar de vijf verzekeraars die veel fouten in hun jaarrapporten hebben. Onder anderen de accountants van de verzekeraars worden aangesproken. Zij moeten uitleggen hoe de fouten mogelijk waren en waarom ze niet intern zijn opgemaakt. Afhankelijk van de reacties van de accounts wordt dan gekeken of er inderdaad een boete op zijn plaats is.

Na de gesprekken bepaalt de Nederlandse Zorgautoriteit hoe hoog de boete moet worden. De verzekeraars worden waarschijnlijk zwaar gestraft, omdat de fouten pas aan het licht kwamen na controle van de NZa zelf.

Vorige artikel:

Volgende artikel: