Waarom een goedkope zorgverzekering niet altijd een goed idee is

Consumenten die zich laten verleiden tot het kiezen van een goedkope zorgverzekering, kunnen voor ongenode verrassingen komen te staan. De kans is namelijk 30 procent groter op bijbetaling bij deze verzekering, omdat minder behandelingen onder de dekkingen vallen. Wie toch meer behandelingen wil, moet bijbetalen.

Daarom kan het verstandiger zijn een iets duurdere zorgverzekering te nemen. We leggen aan de hand van een aantal directe voorbeelden uit hoe de derde – goedkoopste polis – in elkaar zit. Een groot aantal verzekeraars biedt inmiddels de zogenaamde ‘selectieve polis’ aan.

Selectieve polis
De selectieve polis is vanaf dit jaar beschikbaar en is de goedkoopste beschikbare polis. In ruil voor korting op de premie, doet de verzekerde meer afstand van zijn keuzevrijheid. De vier grootste verzekeraars in Nederland bieden allemaal een selectieve polis aan. Bij zo’n selectieve polis loopt de korting op tussen de 8 en 20 procent. Daardoor lijkt zo’n polis in eerste instantie heel aantrekkelijk.

Maar in ruil voor de zeer lage premie, moet de consument zelf bijbetalen voor een behandeling bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. Wie niet wil bijbetalen, moet per se naar een zorgaanbieder waarmee het ziekenhuis een contract heeft gesloten. Alleen bij deze zorgaanbieders wordt de zorg volledig vergoed.

Veel zorgverzekeraars hebben nu nog geen informatie over de contracten die ze hebben afgesloten. Uiterlijk 19 november moet hier meer duidelijkheid over worden gegeven. Doordat nog niet alle informatie boven tafel is, is het nu nog onduidelijk naar welke zorgaanbieder de consument kan als hij problemen heeft.

Voorbeeld
Vergelijkingssites merken dat veel verzekerden van plan zijn de Selectief Polis van Zilveren Kruis Achmea af te sluiten. Deze zorgverzekering heeft een korting van 20 procent op een maandelijkse premie van 83 euro per maand. Maar daarvoor betaalt de verzekerde een hoge prijs: hij moet fors inleveren op zijn vrije zorgkeuze.

Achmea heeft inmiddels informatie gegeven over hoe de contracten met de zorgaanbieders in elkaar zitten. In Nederland zijn er ongeveer 90 ziekenhuizen. De verzekerde kan met deze polis bij slechts 30 ziekenhuizen terecht. Wie besluit toch naar een ander ziekenhuis te gaan, moet een derde van de behandeling zelf betalen. En dat geldt dus ook voor de spoedeisende hulp. Daardoor kan de nieuwe polis behoorlijk duur uitpakken.

Het lijkt er dus op dat Achmea de goedkoopste zorgverzekering voor 2015 heeft, maar tegelijkertijd heeft de verzekerde ook een enorm nadeel: de keuzevrijheid is zeer beperkt.

Topzorg
Niet alleen Achmea beperkt de keuzevrijheid van de consument met een goedkopere zorgpolis. Er zijn veel meer verzekeraars die de mogelijkheid bieden flink te besparen op de zorgpolis. Zo hebben zorgverzekeraars allerlei namen om aan te duiden dat zij een contract hebben gesloten met een bepaalde zorgaanbieder. Menzis zegt dat je met de Topzorg-polis alleen terecht kunt bij een instelling met het Topzorg-predicaat. Menzis beslist zelf welke aanbieders ‘Topzorg’ zijn – dat zijn doorgaans de aanbieders die een contract hebben met de zorgverzekeraar. De verzekerde kan alleen daar een volledige vergoeding krijgen.

CZ en VGZ bieden beiden de Selectief polis aan. De keuzevrijheid wordt niet beperkter ten opzichte van de naturapolis. Toch kan de premie laag blijven. Dat is het geval doordat de eigen bijdrage hoger ligt. In de praktijk is de verzekerde dus nog steeds een fors bedrag kwijt.

Een verstandig idee?
Het is dus niet in alle gevallen verstandig een selectieve polis af te sluiten. De consument kan te maken krijgen met flinke reistijden. Zo kan het voorkomen dat de verzekerde een rit van 50 kilometer moet maken om naar het ziekenhuis te kunnen. Voor sommige consumenten kan het de moeite waard zijn aan te sluiten bij een kleinere zorgverzekeraar. Die geven pas op het allerlaatste moment hun premies vrij. Lang duurt het niet meer: uiterlijk 19 november moeten alle premies bekend zijn.

Kort samengevat: de selectieve premie is een goed idee voor mensen die weinig tot geen zorg nodig hebben en het niet erg vinden te moeten reizen voor zorg, of soms willen bijbetalen. Wie liever meer zekerheid heeft, kiest een duurdere restitutiepolis. Daarbij heeft de verzekerde optimale keuzevrijheid.

Vorige artikel:

Volgende artikel: