VvZ: Teveel toezicht gaat ten koste van zorg

De daadwerkelijke patiëntbehandeling verslechtert door het overschot aan toezicht in de zorg. Dat zegt de directeur van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Margot van der Starre.

Vermijdbare fouten
In het boek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, dat 24 januari gepubliceerd werd, staat dat er nog teveel mensen sterven door vermijdbare fouten in de zorg. Het aantal van 2000 doden zou omlaag kunnen worden gebracht door extra toezicht, volgens de raad.

Wel verbetering
Volgens Margot van de Starre valt het best mee met de veiligheid in ziekenhuizen. Deze is volgens haar niet zo slecht als het rapport stelt. “We hebben al een hele tijd een nationaal veiligheidsplan lopen, waar alle ziekenhuizen aan meedoen. Dat heeft de afgelopen vijf jaar al tot veel verbeteringen geleid.” Wel is er volgens haar ruimte voor verbetering.

Niet de manier
Het  toevoegen van extra toezicht is volgens Van der Starre ‘niet de manier’ om veiligheid te verbeteren. Volgens de directeur van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is toezicht nodig, maar is de vereniging tegen een teveel aan toezicht. “Raden van bestuur in ziekenhuizen zijn de laatste tijd wel erg bezig met het verantwoorden aan allerlei toezichthoudende instanties”.

Volgens van der Starre gaat het constant verantwoorden ten koste van de daadwerkelijke zorgverlening, omdat het personeel “alsmaar bezig is met formulieren in te vullen, terwijl het personeel gewoon patiënten wil helpen.”


‘Standaardiseren’
Hoogleraar patientveiligheid aan de Erasmus Universiteit, Jan Klein, zou het zeker toejuichen als de Onderzoeksraad voor de Veiligheid zou mengen in het toezicht op de Veiligheid. Volgens Klein richten inspecties zich vooral op de artsen zelf, terwijl de Onderzoeksraad de situatie breder bekijkt. “De raad kan bijvoorbeeld achter halen of de raad van Toezicht wel genoeg zicht heeft op de mate van de veiligheid op de werkvloer, zo kan bepaald worden of er genoeg gestructureerd en gestandaardiseerd wordt.”

Zorgverzekering
Op zoek naar een zorgverzekeraar die bij u past? Tot 31 januari kunt u zich nog aanmelden bij een andere zorgverzekeraar, mits u voor 31 december 2012 heeft opgezegd. Door zorgverzekeringen te vergelijken krijgt u een compleet beeld van de zorgverzekeraars en hun mogelijkheden.

Vorige artikel:

Volgende artikel: