Voor u overstapt: stel deze zes vragen!

Het overstappen naar een andere zorgverzekeraar is voor veel mensen een lastig karwei. ‘Welke zorgverzekeraar is het goedkoopst?’ is vaak de eerste vraag die verzekerden zichzelf stellen. Maar wie slim vergelijkt, stelt zichzelf eerst een aantal andere vragen. En die vragen gaan niet over de prijs, maar over de behoefte aan zorg.

Vraag 1: Verhoog ik dit jaar mijn eigen risico?
Het eigen risico voor 2015 staat op 375 euro. Door het eigen risico te verhogen tot 875 euro kunnen consumenten korting op de maandelijkse zorgpremie krijgen. Maar dat is voor veel verzekerden niet verstandig. Sterker: zorgverzekeraars VGZ en CZ trokken aan de bel nadat 250.000 verzekerden het eigen risico niet meer konden betalen.

Daarom is het verstandig eerst te kijken naar de behoefte aan zorg. Een chronisch zieke of iemand die veel zorg nodig heeft, doet er verstandig aan niets te veranderen aan het eigen risico. De premiekorting weegt dan niet op tegen het bedrag aan eigen risico dat u kwijt bent om de premie omlaag te krijgen.

Vraag 2: Hoe belangrijk is vrije artsenkeuze?
Door te kiezen voor vrije artsenkeuze (een restitutiepolis) kan de verzekerde zelf kiezen naar welk ziekenhuis hij of zij gaat. Zeker nu de vrije artsenkeuze op de schop gaat, kan het verstandig zijn over te stappen naar een restitutiepolis. Over het algemeen is het verschil tussen een naturapolis of een restitutiepolis een paar euro per maand.

Als het u niet uitmaakt dat u alleen naar gecontracteerde aanbieders mag, kunt u kiezen voor een naturapolis of een budgetpolis. Bij een budgetpolis is het aantal gecontracteerde aanbieders overigens vrij beperkt.

Vraag 3: Hoeveel fysiotherapie heb ik nodig?
Fysiotherapie is voor veel mensen belangrijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dan kan het snel zo zijn dat u behandelingen van een fysiotherapeut nodig hebt. Wie wel eens eerder bij de fysiotherapeut is geweest, zit veilig met ongeveer negen behandelingen per jaar. Vooral jongeren kunnen beter voor zes behandelingen kiezen.

Maar bent u chronisch ziek en heeft u bijvoorbeeld reuma, dan is het verstandig te kiezen voor een aanvullende zorgverzekering die meer dan 30 behandelingen vergoedt, of misschien zelfs een onbeperkt aantal behandelingen dekt.

Vraag 4: Welke tandartsverzekering kies ik?
Er zijn verzekerden mèt tandartsverzekering en er zijn verzekerden zonder een dekking voor de tandarts. Laatstgenoemden komen niet vaak of zelfs nooit bij de tandarts. Wie weinig tandzorg nodig heeft, kan er voor kiezen de rekening zelf te betalen. Wie vaker komt, kiest voor een dekking van 75 procent of 100 procent.

75 procent is genoeg voor verzekerden die ongeveer twee keer per jaar bij de tandarts komen. De overige 25 procent betaalt de verzekerde zelf. Slecht gebit, of moeten de verstandskiezen er dit jaar uit? Kies dan voor een tandartsverzekering waarbij 100 procent vergoed wordt.

Vraag 5: Collectief of individueel?
Consumenten kunnen flink besparen door een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Dan krijgen ze collectiviteitskorting. U profiteert van korting omdat u tot een bepaalde groep behoort. Zo krijgen bijvoorbeeld studenten korting via DUO, krijgen FNV of ANWB leden, en soms bieden zelfs banken de korting. Hebt u specifieke zorgwensen, dan is het verstandig zelf een zorgverzekering op maat af te sluiten

Vraag 6: wat zijn de kosten van overstappen?
Overstappen kost niets. De zorgverzekeraars regelen de overstap onderling en u hoeft geen ‘opzegpremie’ of iets dergelijks te betalen. Maar bekijk wel of u er bij uw nieuwe verzekeraar echt op vooruit gaat. Hoe zit het met de service? Wat vinden andere verzekerden van de kwaliteit van de dekkingen? Kijk naar meer dan alleen de prijs. Heeft u alle vragen gesteld, dan vindt u zorgverzekeringen die bij u passen. En vanaf dat moment is het goed om naar de prijs te kijken.

Vorige artikel:

Volgende artikel: