Verzekerden betaalden minder voor zorg in 2013

De gemiddelde zorgpremie was in 2013 lager dan in 2012. De premie daalde licht door positieve resultaten van zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars boekten goede resultaten door de zorg scherp in te kopen. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA).

13 euro
De zorgpremie daalde dit jaar licht. Waar de premie vorig jaar nog 1226 bedroeg, betaalt de verzekerde dit jaar 1213 euro. Die 13 euro verschil per verzekerde, was mogelijk door een scherpe inkoop van zorg. In totaal leverde de besparing 117 euro per verzekerde op, maar de overheid verhoogde de kosten weer met 104 euro. Zo komt de totale besparing uit op 13 euro.

Verzekeraars profiteerden vooral van het preferentiebeleid voor geneesmiddelen. Dat beleid houdt in dat apothekers goedkopere medicijnen, met dezelfde werking aanbieden aan hun patiënten. Dat beleid zorgde voor een landelijke besparing van in totaal 750 miljoen euro.

Meer verzekerden stapten over
Verzekerden konden vooral besparen door over te stappen. De zorgverzekeringsmarkt is op dit moment toegankelijk. Dat blijkt uit de jaarlijkse marktscan van de Nederlandse Zorgautoriteit. Uit die scan blijkt ook dat veel mensen het nog steeds moeilijk vinden om polis te vergelijken. Veel verzekerden vinden het een tijdrovende klus.

Toch stapten veel verzekerden over. Dat gebeurt meer en meer. Dit jaar stapten er meer mensen over dan in de periode 2007-2012. Maar liefst 8,7 procent van de verzekerden brachten hun zorgverzekeringszaken onder bij een andere verzekeraar.

Geen schendingen
Het grote besparen zit vooral in het uitzoeken van de juiste verzekeraar. Dit jaar was er optimale ruimte voor het overstappen: de NZa kreeg geen signalen over schendingen van de acceptatieplicht, het verbod op premiedifferentiatie of andere vormen van risicoselectie. Daardoor is de basiszorgverzekering voor iedereen toegankelijk.

Bij een aanvullende zorgverzekering geldt geen acceptatieplicht. De zorgverzekeraar mag een aanvrager afwijzen. Toch gebeurde dat in 2013 niet vaak, zegt de Zorgautoriteit.

Vooral besparen op zorgverzekeringen
Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit bespaart de Nederlander vooral op de zorgverzekering. Bijna tien procent van de verzekerden gaat nu een vrijwillig eigen risico aan. Daardoor daalt de maandelijkse premie. Wel moet de verzekerde dan rekening houden met hoge kosten bij bijvoorbeeld een ongeval.

Doordat consumenten zoveel mogelijk op verzekeringen proberen te besparen, werden er dit jaar veel minder aanvullende zorgverzekeringen verkocht. In 2012 lag het aantal aanvullende verzekeringen nog op 14,7 miljoen. Dit jaar daalde het aantal aanvullende verzekeringen naar 14,3 miljoen. Dat houdt in dat 85 procent van de verzekerden ook aanvullend verzekerd is.
9 procent van de verzekerden ging het afgelopen jaar voor een restitutiepolis. Bij een restitutiepolis geldt dat de verzekerde ook hulp mag vragen aan niet-gecontracteerde zorgverleners.

Wanbetalers en onverzekerden
In 2011 werd de Wet ‘Opsporing en verzekering onverzekerden zorgverzekering’ ingevoerd. Met succes, want dit jaar zijn er fors minder onverzekerden. Toch bleef het aantal wanbetalers in zowel 2012, als 2013 gelijk.

Vorige artikel:

Volgende artikel: