Verzekeraars: “zorgpremie volgend jaar omlaag”

Volgend jaar gaat de premie voor een zorgverzekering naar beneden. Tenminste, als het aan de zorgverzekeraars Achmea, VGZ en CZ ligt. Zij zijn bereid om de premie in 2014 te verlagen. Dat melden de zorgverzekeraars aan de Stentor. Ze reageren daarmee op de felle kritiek van Zorgminister Edith Schippers (VVD), over de flinke winsten van zorgverzekeraars.

‘Misverstand’
“Het is een misverstand dat wij de winsten in eigen zak steken”, zegt een woordvoerder van CZ. De zorgverzekeraar geeft aan met de verwachte winst de zorgpremie in 2014 zo laag mogelijk te willen houden. Achmea en VGZ doen ook mee aan de premie verlaging. “We willen geld niet onnodig op de plank laten liggen.”

Flink verdienen
Volgens de minister zouden de zakken van de zorgverzekeraars flink gevuld zijn. Dat komt vooral doordat de prijs voor medicijnen sterk daalde. De octrooien verliepen, waardoor de prijs van een geneesmiddel soms wel 90 procent goedkoper werd. Daardoor bespaarden de Nederlandse zorgverzekeraars zo’n 500 tot 750 miljoen euro. Dat zag de verzekerde echter niet direct in de premie terug.

Kritiek
Met het verlagen van de premies voldoen de zorgverzekeraars aan de verwachting van de minister. Zij gaf afgelopen zaterdag in het consumentenprogramma Kassa aan dat ze er op rekende dat de zorgverzekeraars de premies zouden verlagen. Kijkers konden ideeën insturen om op de zorg te besparen.

De minister gaf felle kritiek op het handelen van de zorgverzekeraars. De verzekeraars lieten immers de winsten niet terugstromen aan de verzekerden. “Ik zou liever willen dat ze de winst niet in de zorg staken, maar dat de premie omlaag gaat”, zei ze hierover.

Premieverlaging
Minister Schippers van Volksgezondheid ziet de winsten van de zorgverzekeraars als een goede aanleiding voor het verlagen van de zorgpremies. CZ voerde dit jaar al een verlaging in, van een paar euro per maand. VGZ en Achmea lieten de premies ongeveer gelijk, maar zij gaan nu dus ook mee in het verlagen van de zorgpremie.

Positief verrast
Een woordvoerder van de minister reageerde dat Schippers positief verrast is over het idee om de zorgpremie te verlagen. “Velen zien blijkbaar in dat we nu iets moeten doen om de zorg betaalbaar te houden. Het is opvallend dat we nu voor het eerst reacties van burgers krijgen op wat er uit het pakket kan, in plaats van wat er niet uit mag, of erin moet.”

Vorige artikel:

Volgende artikel: