Verplicht naar de online apotheek en online declareren

Als de verzekerde een goedkope polis heeft afgesloten, is er een grote kans dat de verzekerde te maken krijgt met extra regels. De verzekerde gaat akkoord met deze regels, zodra hij de polis afgesloten heeft. Deze regels zijn terug te vinden in de polisvoorwaarden.

Bij een goedkope zorgverzekering kan het voorkomen dat verzekerden hun herhaalrecepten verplicht bij een online apotheek moeten halen. Daarnaast kan het voorkomen dat de kosten alleen online gedeclareerd kunnen worden. Wie geen computer heeft, doet er dus goed aan van tevoren goed naar de voorwaarden te kijken, alvorens een zorgverzekering af te sluiten. Zorgverzekeraars kunnen ervoor kiezen om deze zaken verplicht online te laten regelen, om zo te besparen op de kosten. In ruil voor deze moeite krijgt de verzekerde een lagere premie per maand.

In dit artikel geven we een kort overzicht van welke zorgverzekeraars op een dergelijke manier werken. Bovendien geven we inzicht of een dergelijke zorgverzekeraar misschien iets voor jou is – of juist niet.

Online apotheek
Bij heel veel zorgverzekeraars in Nederland is het niet verplicht om herhaalrecepten door te geven bij een online apotheek. Toch zijn er wel zorgverzekeraars die deze regel wel hebben ingevoerd: Bewuzt, Univé ZEKUR, Menzis en VGZ werken op deze manier.

Als de verzekerde voor het eerst een medicijn krijgt voorgeschreven, kan hij deze gewoon ophalen bij de apotheek in de buurt. Bij de eerste uitgifte krijg je altijd informatie van de apotheker over hoe het medicijn gebruikt en ingenomen moet worden. Na deze keer is het opletten geblazen: het is niet mogelijk naar dezelfde apotheek terug te keren voor een herhaalrecept. Wie een herhaalrecept nodig heeft, moet die namelijk online aanvragen en indienen bij een online apotheek. De verzekerde hoeft de medicijnen ook niet op te halen in een fysieke winkel: de medicijnen worden door de online apotheek thuisbezorgd.

Een grote keerzijde van deze medaille is, dat de verzekerde flink rekening moet houden met vertragingen. Een dag van tevoren medicijnen aanvragen kan leiden tot flinke problemen, omdat het vaak niet mogelijk is binnen één dag medicijnen geleverd te krijgen. Doorgaans duurt het namelijk een paar dagen totdat de verzekerde de medicijnen bij hem thuis geleverd krijgt.

Online declareren
Daarnaast kunnen zorgverzekeraars het verplichtstellen om kosten online te declareren. Een kopie van een factuur opsturen in een enveloppe wordt dan niet meer door de verzekeraar geaccepteerd. De verzekerde moet verplicht een kopie digitaliseren (bijvoorbeeld door te scannen of er een foto van te maken met een smartphone of digitale camera). Deze declaratie dient de verzekeraar online in te dienen. Voor 2015 stelt alleen zorgverzekeraar CZ Direct deze manier van werken verplicht.

Er zijn veel andere zorgverzekeraars die de mogelijkheid bieden online te declareren. Door online te declareren is de kans groter dat de vergoeding sneller op de rekening van de verzekerde staat. Online declareren kan meestal op twee manieren: door in te loggen op ‘de mijn-omgeving’ van de zorgverzekeraar en daar de declaraties in te vullen of te uploaden. Andere verzekeraars hebben daarnaast ook een speciale app ontwikkeld waarin verzekerden hun declaraties in kunnen zien of declaraties kunnen doorgeven.

Past dit bij mij?
We raden oudere verzekerden die niet goed met een computer overweg kunnen af om een dergelijke verzekering te kiezen. Maar als de verzekerde het geen probleem vindt op deze manier te moeten werken, kan hij gerust een online zorgverzekering afsluiten. Het afsluiten van een online zorgverzekering is meestal goedkoper dan de ‘normale fysieke verzekeringen’.

Voor wie het wel een probleem is om alles online te moeten doen, raden we aan weg te blijven bij deze verzekeringen. Kies in dit geval een ‘gewone verzekering’. Deze verzekering kost meer premie, maar biedt ook meer gemak en comfort. Jongeren kunnen behoorlijk profiteren van deze online zorgverzekeringen, omdat zij kunnen besparen op de maandelijkse premie en doorgaans toch al gebruikmaken van het internet.

Vorige artikel:

Volgende artikel: