Van Rijn: laat kinderen betalen voor de zorg

De komende jaren groeit de druk op kinderen om mee te betalen aan de zorg voor hun ouders. Volgens staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheid is het ‘niet zo gek’ dat gemeenten in de toekomst kijken naar wat kinderen kunnen bijdragen.

Reactie
Van Rijn deed deze uitspraak naar aanleiding van een tweegesprek tussen Tweede Kamerleden Otwin van Dijk (PvdA) en Mona Keijzer (CDA) in de Trouw. Onderwerp van gesprek was de hervorming van de AWBZ, de volksverzekering en bijzondere ziektekosten. Van Rijn vraagt zich af of huishoudelijke hulp wel tot de ziektekosten gerekend kan worden.

Vrijwilligheid
Keijzer vindt dat de gemeenten best mogen kijken of kinderen eventueel financieel kunnen bijdragen in de zorg van hun ouders, maar dan wel op vrijwillige basis: “We willen geen verplichting zoals in Duitsland. Daar moeten de kinderen hun loonstrookje laten zien.” Een verplichting zou volgens Keijzer de solidariteit onder verzekerden ondermijnen.

Van Dijk vindt een verplichte eigen bijdrage te ver gaan. Hij vindt het overigens “niet onlogisch” dat een gemeente in de toekomst kijkt naar het vermogen van de kinderen om vervolgens een vrijwillige bijdrage  te vragen.

De ANBO is verontrust
De uitspraak van staatssecretaris van Rijn schiet de ANBO in het verkeerde keelgat: “Je kunt absoluut niet stellen dat kinderen ook nog eens de zorg voor hun ouders moeten betalen”, zegt ANBO-directeur Liane den Haan tegen de krant ‘Trouw’. Zij stelt voor dat er eerst iets aan de hoogte en de kwaliteit van de zorg moet gebeuren. Volgens den Haan moet het stelsel hervormd worden.

Al maanden pleit de ANBO voor een ander plan voor de ouderenzorg. Door het nieuwe regeerakkoord wordt er op flink op de ouderenzorg bezuinigd, waardoor de lasten straks bij de kinderen komen te liggen. ‘Een zeer onwenselijke situatie’, volgens de ANBO.

Hulp
“Hoe eerder je ziet dat iemand hulp of zorg nodig heeft, of niet meer goed voor zichzelf kan zorgen, hoe beter je een escalatie naar duurdere zorg kunt uitstellen of voorkomen”, zegt den Haan De ANBO is dan ook niet tegen een hogere bijdrage in de huishoudelijke hulp, maar dan moet er  niet voorbij gegaan worden aan de signalerende werking van die hulp.

Uitvinden hoe uw oude dag bij de zorgverzekeraar is geregeld? Door zorgverzekeringen te vergelijken komt u niet voor verrassingen te staan.

Vorige artikel:

Volgende artikel: