Wat als u arbeidsfysiotherapie nodig heeft?

Wie werkt, kan een blessure op het werk oplopen. Dat is lastig, want fysiotherapie voor verzekerden ouder dan achttien jaar, kent maar een hele beperkte vergoeding. Tenminste, voor verzekerden die niet aanvullend verzekerd zijn. Bij wie moet u dan terecht met de rekening?

Goed verzekerd
Meestal kunnen nota’s van arbeidsfysiotherapeuten gewoon naar de zorgverzekeraar. Bij een aanvullende verzekering is er een grote kans dat de zorgverzekeraar de vergoeding regelt. Het is raadzaam voor een bezoek aan de fysiotherapeut eerst de zorgverzekeraar te bellen. Die weet precies welke vergoedingen gelden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de bedrijfsfysio een contract met de zorgverzekeraar moet hebben.  Om in aanmerking te komen voor een vergoeding heeft de verzekerde geen verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

Vergoeding door de werkgever?
U doet er goed aan van te voren een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Toch zijn er gevallen waarbij de verzekering de kosten niet dekt.

Dan is er nog de mogelijkheid de rekening bij de werkgever in te dienen: die heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. In sommige gevallen kan de geblesseerde aanspraak maken op die verzekering. De werkgever kan dan een deel van de kosten voor arbeidsfysiotherapie vergoeden.

Wat doet de arbeidsfysiotherapeut?
De arbeidsfysiotherapeut kijkt naar problemen met arbeid van de werknemer. Daarbij valt te denken aan een verkeerde houding, hoe de werkplek eruit ziet en hoelang de werknemer werkt. Daarbij hoort dan een advies op maat. Natuurlijk geeft ook deze fysiotherapeut behandelingen. Op die manier kunnen werkgevers verzuim voorkomen en oplossen.

Al een tijdje thuis? Dan kan het moeilijk zijn terug aan het werk te gaan. Ook daarbij helpt een arbeidsfysiotherapeut. Zo kan deze bijvoorbeeld met de werkgever praten over aanpassingen op de werkplek en op welke manier een werknemer verantwoord kan terugkeren. De fysiotherapeut werkt ook samen met huis- en bedrijfsartsen, adviseurs van de arbodienst en verzekeringsartsen.

Voorkomen, in plaats van genezen
De bedrijfsfysiotherapeut probeert op bedrijfsniveau de zorg te verbeteren. Zo probeert hij of zij bijvoorbeeld blessures te voorkomen. Daarbij valt te denken aan aanpassingen in het productieproces, waardoor werknemers minder kans hebben gewond te raken of hun lichaam te overbelasten. Ook de werkplek wordt niet vergeten: de arbeidsfysiotherapeut kijkt goed welke aanpassingen de werkgever daar kan maken om de spieren te ontlasten.

Maar ook bij de verzekerde moet iets veranderen: die moet namelijk nadenken over gezondere manieren van werken. De bedrijfsfysiotherapeut geeft daarin voorlichting en trainingen.

Vorige artikel:

Volgende artikel: