Toch geen eigen bijdrage GGZ

De eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) gaat toch niet door. Deze week komen PvdA en VVD met een motie om de maatregel niet door te laten gaan.

Herfstakkoord
In het herfstakkoord tussen VVD en PvdA stond in eerste instantie dat de eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg zou verdwijnen. Enkele weken later stond echter in het regeerakkoord toch weer de eigen bijdrage voor 2014. Zowel de partijprogramma’s van de VVD als de PvdA voorzagen daarin niet.

Alternatief
De beide partijen komen nu met een alternatief om die beslissing recht te zetten. Zo wordt er nu met de zorgaanbieders gezocht binnen de begrotingskaders, bij de aanbieders en instellingen zelf. Dat zegt Tweede Kamer-lid Leah Bouwmeester tegen een grote nieuwssite.

Volgens Bouwmeester waren de uitvoeringskosten te hoog, waardoor de eigen bijdrage relatief weinig opleverde.

In totaal gaat het om 30 miljoen euro voor 2014. Voor 2015 was al besloten dat er een nieuw akkoord zal worden gemaakt. Nu gaat dus de eigen bijdrage ook voor 2014 definitief niet door. Bouwmeester zegt dat door dit besluit voorkomen wordt dat “psychische stoornissen worden gestigmatiseerd”.

Niet eerlijk
Na publicatie van het regeerakkoord ontstond er veel ophef over het niet schrappen van de eigen bijdrage. Het was volgens sommigen “niet eerlijk” dat er onderscheid werd gemaakt tussen lichamelijke en geestelijke ziekte.

Door de motie in de Tweede Kamer gaat de maatregel voor de eigen bijdrage voor de GGZ dus definitief de prullenbak in. Er komt dus geen eigen bijdrage meer in de geestelijke gezondheidszorg.

Kies zelf voor welke zorg u uzelf verzekert. Door zorgverzekeringen te vergelijken welke aanbieder het voordeligst is.

Vorige artikel:

Volgende artikel: