Tip: Budgetpolis? Eerst informeren!

Wie een budgetpolis heeft, kan niet zomaar in ieder ziekenhuis terecht. De polis is dan ook vooral bedoeld voor mensen die weinig zorgkosten verwacht en genoegen neemt met een beperkte keuze. Dat levert een grote besparing op, maar het geeft ook wat geworstel met kleine lettertjes. Want wie niet goed informeert, kan zomaar voor hoge onverwachte kosten komen te staan.

Niet naar alle zorgverleners
Met een budgetpolis (ook wel een ‘uitgeklede zorgverzekering’ genoemd) kunnen verzekerden niet naar alle zorgverleners. De zorgverzekeraar heeft een contract afgesloten met een bepaalde aanbieder. Daarom is de prijs voor de polis ook zo laag. Maar dan wordt de verzekerde wel geacht ook daadwerkelijk naar die aanbieder toe te gaan.

Natuurlijk mag de verzekerde nog altijd zelf kiezen waar hij of zij uiteindelijk naar toe gaat. Maar dat kan dan wel flink in de papieren lopen: tot in de duizenden euro’s. Sommige prijsvechters onder verzekeraars hebben een contract met maar een beperkt aantal ziekenhuizen. Een enkele afspraak kost al snel honderden euro’s, dus doet u er goed aan eerst eens in de zorggids of zorgvinder van de zorgverzekeraar te kijken.

Vergoedingen checken
De zorgverzekeraar kan niemand dwingen naar een bepaalde zorgverlener te gaan. Dus als u er voor wil kiezen toch naar een andere zorgverzekeraar te gaan, dan mag dat. Maar vraag dan wel eerst bij de zorgverzekeraar welk bedrag of percentage wordt vergoed. Anders is de kans groot dat u voor onverwachte kosten komt te staan.

Er zijn bovendien grote verschillen tussen de bedragen en de soorten zorg. Zo kan een zorgverzekeraar wel een hoge vergoeding geven voor een psycholoog, maar slechts een beperkt aantal behandelingen bij de fysiotherapeut. Hoeveel procent er wordt vergoed, verschilt per verzekeraar. Dat zou al een reden kunnen zijn om volgend jaar te kiezen voor een andere zorgverzekeraar.

Overstappen
Overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Dat kan meestal alleen aan het einde van het jaar. Er zijn overigens wel een paar uitzonderingen op de regel: zo kunt u overstappen als u 18 jaar wordt, u uit het buitenland komt en een verplichte verzekering moet aangaan, of als u gaat scheiden. In dat laatste geval moet ook uw partner op de polis staan.

Via onze website vergelijkt u eenvoudig verzekeraars. Kijk daarbij niet alleen naar de premie, maar ook naar de vergoedingen en de inhoud van bijvoorbeeld aanvullende pakketten. Daarnaast is het goed te kijken naar de vrije keuze voor een arts.

Vorige artikel:

Volgende artikel: