Tandartsverzekering afsluiten? Let op medische selectie!

Wie een aanvullende tandartsverzekering wil afsluiten, kan beter nu al beginnen met het zoeken en vergelijken van deze verzekeringen. Met nog ongeveer vier weken om te kunnen overstappen, is het vooral belangrijk de polisvoorwaarden te lezen en aan de hand daarvan een keuze te maken. Veel zorgverzekeraars passen namelijk medische selectie toe bij een uitgebreide verzekering.

Geldt dat voor alle verzekeraars?
De medische selectie geldt niet voor alle zorgverzekeraars. Bij bijvoorbeeld FBTO, HEMA en Menzis worden alle aanvragers direct geaccepteerd als ze een aanvullende zorgverzekering voor tandzorg tot 750 euro aanvragen. Het is goed om te vermelden dat bij Menzis wel andere voorwaarden gelden.

Zo geldt bijvoorbeeld een wachttijd van één jaar voor orthodontie, kronen, bruggen en implantaten. Met andere woorden: verzekerden kunnen niet binnen een jaar geholpen worden. Ze zullen moeten wachten tot het eerste jaar erop zit.

Tot 18 jaar
Goed om te weten: voor verzekerden tot 18 jaar geldt dat zij geen aanvullende zorgverzekering voor de tandarts hoeven af te sluiten. Deze zorg komt namelijk uit de basiszorg, maar met uitzondering van:

– Kronen, inlays, etsbruggen, dummies, wortelkappen;
– Gedeeltelijke protheses;
– Implantaten in een niet-tandeloze kaak;
– Reguliere orthodontie;
– Het bleken van de tanden (ook uitwendig);
– Eventuele abonnementskosten bij de tandarts.

Voor de tandarts geldt dan ook geen eigen risico of eigen bijdrage.

Niet iedereen verzekeren
Bij de basisverzekering moeten alle zorgverzekeraars alle aanvragers accepteren. Ongeacht leeftijd of gezondheidsrisico. Maar deze ‘acceptatieplicht’ geldt niet bij een tandverzekering. Dat houdt in dat de zorgverzekeraar u mag afwijzen voor een aanvullende tandverzekering, als de verzekeraar bang is dat u een te groot risico bent.

Maar om dat te kunnen beoordelen, heeft de zorgverzekeraar lang de tijd nodig. Aanvragers krijgen namelijk een vragenformulier thuisgestuurd, die ze moeten invullen en terugsturen. Sommige zorgverzekeraars vragen tandartsen om een verklaring waaruit blijkt dat het gebit goed onderhouden is. Dat komt het meest voor bij een uitgebreide tandartsverzekering met een dekking van meer dan 750 euro.

Op zoek naar een passende verzekering
Doordat de zorgverzekering aanvragers mag afwijzen, kan het dus zijn dat u ook afgewezen wordt. In dat geval moet u op zoek naar een andere zorgverzekering. Daarom is het raadzaam nu al op zoek te gaan naar een aanvullende tandverzekering. De zorgverzekeraar is immers een paar dagen nodig om alle formulieren te beoordelen.

Zeker in de overstapperiode tussen december en januari hebben verzekeraars het druk. Wie dan op het laatste moment een tandartsverzekering aanvraagt, loopt het risico afgewezen te worden en zonder een verzekering voor tandarts te zitten.

Kleiner pakket
De kleinere pakketten kennen vaak geen medische selectie. Dat geldt vaak als laatste uitweg voor afgewezen aanvragers. De vergoeding is dan minder dan 750 euro per jaar, of minder dan 100 procent. De verzekerde moet dan dus een gedeelte zelf betalen. Dat is vaak een kwart van de rekening. De aanvrager zit bij afwijzing dus vast aan een kleiner pakket met een mindere dekking.

Maar wie op tijd aanvraagt, houdt tijd over om geen kleinere pakket te accepteren. De afgewezene kan dan gewoon op zoek gaan naar een andere zorgverzekeraar, die geen medische selectie toepast, of de aanvrager als een kleiner risico ziet.

Te laat
Te laat met het kiezen van een uitgebreide tandverzekering? Of te laat om nog een verklaring op te sturen? Dan kunt u altijd terecht bij FBTO, HEMA of Menzis. De dekking is dan wel minder.

Vorige artikel:

Volgende artikel: