Tandarts en orthodontist goedkoper

Een bezoekje brengen aan de tandarts of de orthodontist wordt vanaf 2015 een stuk goedkoper. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die de maximumtarieven voor volgend jaar bekend heeft gemaakt.

Veel van de behandelingen, zoals bijvoorbeeld de periodieke controle, het vullen van gaatjes of tanden trekken worden ongeveer 5 procent goedkoper in vergelijking met dit jaar.

Goedkoper
Het maximumtarief voor een periodieke controle lag in 2014 op maximaal 21,29 euro per behandeling. In 2015 gaat dat bedrag omlaag naar 20,01 euro. Ook het trekken van kiezen gaat omlaag naar 39,49, terwijl diezelfde behandeling nu nog 41,63 euro kost.

Het plaatsen van een implantaat zoals bijvoorbeeld een klikgebit, wordt in 2015 flink goedkoper. Volgend jaar bespaart de consument maar liefst 20 procent. De prijzen van een bezoekje aan de orthodontist dalen met ongeveer 1,5 procent.

Nieuwe tarieven
De nieuwe tarieven zijn opgesteld door de NZa na een onderzoek onder meer dan 900 tandartsen en orthodontiepraktijken. Minister Schippers van Volksgezondheid denkt niet dat de kwaliteit van de zorg omlaag gaat met het instellen van de nieuwe maximumtarieven.

De maximumtarieven gaan niet in per 1 januari 2015, maar vanaf 1 juli 2015. Het duurt dus nog even voordat de maximumtarieven ook echt merkbaar zijn.

Kritieken
De minister mag dan tevreden zijn, de organisaties die tandartsen behartigen – zoals de KNMT en ANT – zijn dat niet. Volgens hen heeft een prijsverlaging geen direct belang voor een patiënt en kan de kwaliteit van de zorg daardoor naar beneden. Het belangrijkste probleem is het plaatsen van implantaten. Door de nieuwe maximumbedragen zou er minder geld beschikbaar zijn voor innovatie van nieuwe technieken.

Wisselen
Vanaf volgende week is het mogelijk te wisselen van zorgverzekeraar. Dan is het ook mogelijk een andere aanvullende zorgverzekering met tandartsdekking te kiezen. Ondanks dat de prijzen van de behandelingen omlaag gaan, stijgen naar verwachting de prijzen van tandverzekeringen. Dat komt doordat zowel de basispremie als de aanvullende verzekering zullen stijgen.
Steeds minder mensen kiezen voor het afsluiten van een tandverzekering: zij gaan amper naar de tandarts en zetten zelf geld opzij. Toch is dat niet altijd een verstandig idee, omdat een ongeluk in een klein hoekje zit.

Vorige artikel:

Volgende artikel: