Studenten en zorgverzekeringen

Studenten en de zorgverzekering, dat is niet altijd een goede combinatie. Iedereen vanaf achttien jaar die in Nederland woont of werkt, moet ten minste een basis zorgverzekering hebben. Veel gehoord argument: “Ja, dat moet wel, maar ze zijn zo duur!” Omdat studenten ook nog collegegeld moeten betalen, of op kamers wonen, of een duur sociaal leven hebben, maken zorgverzekeraars sommige verzekeringen bijna op maat. De inhoud van het basispakket mag weliswaar niet aangepast worden, maar de prijs wel. Er zijn zelfs diverse zorgverzekeraars met een eigen jongerenlabel. Zo heeft Agis als jongerenlabel TakeCareNow! en heeft Univé zijn eigen jongerenvariant: ZEKUR!

Dekking
De dekking van deze studentenverzekeringen komt vaak niet verder dan het basispakket. Dat is ook meteen de reden waarom jongerenverzekeringen zo goedkoop zijn. Er wordt door zorgverzekeraars – misschien wel wat onterecht – vanuit gegaan dat jongeren doorgaans gezond leven. Niet iedereen is even gezond. Voor hen zijn er goedkope aanvullende verzekeringen gemaakt.

Gemiddeld kost een basisverzekering voor studenten of jongeren tussen de 64 en de 80 euro per maand.

Eigen risico
Net als voor alle andere volwassenen, geldt er ook voor studenten een eigen risico bedrag van 350 euro in 2013. Daarop vormen studenten dus geen uitzonderingen. Mocht je kloppen in het ideaalbeeld van zorgverzekeraars dat jongeren vaak weinig kwalen hebben en erg gezond zijn, dan kun je ervoor kiezen nog eens een extra bedrag bovenop het wettelijk verplichte eigen risicobedrag te zetten.

Dit extra bedrag noemen verzekeraars ‘het vrijwillig eigen risico’. Door dat eigen risico te verhogen, neemt de schadelast van de verzekeraar af. Daardoor betaal jij als student meer zelf, maar tegelijkertijd ook minder premie voor je zorgverzekering. Dat is ideaal als je nooit ziek bent. Maar bedenk wel: als je vaak kleine klachten hebt en daardoor vaak gebruikmaakt van zorg, is goedkoop duurkoop.

Het vrijwillig eigen risico moet je immers zelf betalen bovenop je verplichte eigen risico. Denk dus goed na voordat je het eigen risico zo maar verhoogt, want er zijn andere manieren om geld te besparen.

Collectieven
Dat kan bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij een collectieve zorgverzekering. Doordat een zorgverzekeraar er in één keer veel nieuwe klanten bij krijgt, kan de zorgverzekeraar een flinke korting geven aan een hele groep.

Er zijn in Nederland verschillende open collectieven te vinden, mocht je niet aangesloten zijn bij bijvoorbeeld een studentenvereniging. Ook vanuit je bijbaantje kun je je vaak aansluiten bij een collectieve zorgverzekering. Studentenverenigingen bieden vaak ook een dergelijk collectief aan. Geld besparen doe je dus zo! Het nadeel: je kan niet kiezen welke zorgverzekeraar je wilt, en iedereen heeft dezelfde polis. Kom je niet veel verder dan het basispakket, dan is dit uiteraard geen probleem.

Aanvullende zorgverzekeringen
Omdat de wensen van studenten nogal uiteen lopen in vergelijking met volwassenen of ouderen, hebben de jongerenlabels hun eigen beleid uitgevoerd. Dit houdt in dat de schadelast gedragen wordt door het moederbedrijf, terwijl een eigen team de zorgverzekeringen samenstelt.

Deze zorgverzekeringen worden vaak samengesteld op basis van wensen van studenten. Zo hebben jongeren bijvoorbeeld wel iets aan een tandartsverzekering, maar niets aan een dekking voor bijvoorbeeld een rollator. En studentenverzekeraars weten ook wel dat studenten iets meer in hun studententijd doen dan alleen maar studeren. Daarom bieden studentenzorgverzekeraars bijvoorbeeld extra dekkingen op anticonceptie zoals de pil en soms ook kortingen op condooms.

Dat voorkomt een hoop ongemakken. Ook leuk: sommige zorgverzekeraars bieden korting als je reclame voor ze maakt op sociale media zoals Facebook en Twitter. Korting op deze verzekeringen kunnen dan wel oplopen tot wel 25 procent van de totale premie.

Vorige artikel:

Volgende artikel: