SP op zoek naar snelle oplossing eigen bijdrage

Het kabinet moet volgende week al met een oplossing komen voor mensen die een hogere eigen bijdrage moeten betalen, omdat ze in een bejaardenhuis of zorginstelling zitten. Dat wil SP-leider Emile Roemer. Volgens hem pakt het huidige zorgstelsel ‘desastreus’ uit.

Stroom van meldingen
De eigen bijdrage zorgt volgens Roemer voor “een stroom van meldingen”. Vooral mensen die geschrokken zijn van de hogere eigen bijdrage kloppen bij Roemer aan. “De politiek moet erkennen dat dit nooit de bedoeling van de maatregel kan zijn geweest”, vindt Roemer. Hij vindt dat verzekerden in zorginstellingen worden kaalgeplukt.

Niet goed geïnformeerd
De Tweede Kamer is verkeerd door het kabinet geïnformeerd, volgens Roemer. De uitvoering van het voorstel voor het zorgstelsel is volgens hem niet correct. Zo zouden er enkele afspraken niet worden nagekomen. Afspraak was bijvoorbeeld dat het bezit van een eigen woning niet mee zou worden gerekend. In de praktijk gebeurt dat wel.

Vermogensheffing
Vorig jaar betaalde de gemiddelde verzekerde nog vier procent vermogensinkomensheffing. In 2013 is dat percentage reeds opgelopen naar 12 procent. Die maatregel werd voor het eerst zichtbaar geworden bij de beschikking over de eigen bijdrage in de AWBZ. Ouderen kregen deze beschikking deze week op de deurmat.

Sinds de beschikking is binnengekomen staat de telefoon roodgloeiend bij ouderenbond ANBO. De bond adviseert de beschikkingen goed na te rekenen. Volgens de bond zijn er namelijk door uitvoeringsinstantie CAK fouten gemaakt, waardoor de eigen bijdrage uieindelijk toch een stuk lager uit kan vallen.

Zorgverzekering
Hoe is uw oude dag geregeld met uw zorgverzekeraar? Zit u eigenlijk wel bij de goede verzekeraar?  Zorgverzekeringen vergelijken geeft antwoord op al uw vragen.

Vorige artikel:

Volgende artikel: