Schippers: vrije artsenkeuze blijft

De vrije artsenkeuze blijft. Dat zegt zorgminister Schippers tegen de Telegraaf. Zorgexperts verwachtten namelijk dat Europa blokkades zou opwerpen tegen het plan om zorgverzekeraars selectiever te laten inkopen. Daarmee zou de vrije artsenkeuze dan moeten worden ingeperkt. De minister zegt dat de scherpere inkoop nodig is om de zorgkosten ‘in te dammen’.

Nog steeds een vrije artsenkeuze
De minister van Volksgezondheid zegt het zwart op wit: “De vrije artsenkeuze heeft u straks nog steeds.” Ze wijst erop dat het Europese Hof vindt dat de betaalbaarheid van de zorg een goede reden is om van de Europese regels af te wijken. Europa geeft van tevoren nooit groen licht over nieuwe zorgplannen. Het Europese Hof bepaalt uiteindelijk pas achteraf of een nieuw plan toekomst heeft.

Alle Europese zorgverzekeraars vergoeden de zorg op dezelfde manier, volgens de minister. Stel dat u een zorgpolis heeft die 80 procent van alle kosten vergoedt. Dan geldt dat zowel in België als in Nederland. Dat kan handig zijn voor verzekerden die vlak bij de grens wonen: zij kunnen de langere wachtlijsten in Nederland vermijden.

Korting of voordelen?
De verzekerde moet in de toekomst meer keuze krijgen. Zo kan hij of zij kiezen voor een duurdere polis die alles vergoedt, of voor een goedkopere polis waarbij de zorgverzekeraar kiest voor een bepaalde arts. Dat is dan de zogenaamde ‘gecontracteerde zorg’. Zorgverzekeraars maken afspraken met een hulpverlener, waardoor zij de zorg goedkoper kunnen inkopen. Dat zou volgens Schippers niets mogen afdoen aan de kwaliteit van de zorg.

Tegenstanders van de plannen van de minister om de zorg goedkoper te maken, hebben volgens Schippers de waarheid verdraaid. Tegen de Telegraaf zegt ze: “Dat ik de vrije artsenkeuze zou inperken, zoals tegenstanders zeggen, is echt misleiding. De overheid legt niets op.”

Fout in het systeem
De zorgminister geeft toe dat het huidige zorgsysteem rammelt. De zorgverzekeraar ziet namelijk pas achteraf of een verzekerde kiest voor niet-gecontracteerde zorg. Daardoor kan de zorgverzekeraar niet waarschuwen en lekt er geld weg. De geleverde zorg kent namelijk wel een aardig prijskaartje. “Er lekt geld weg. Dat is een fout in het systeem”, zegt de minister erover.

Vorige artikel:

Volgende artikel: