Schippers redt geen noodlijdende ziekenhuizen

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaat geen noodlijdende ziekenhuizen redden. In NRC Handelsblad zegt ze er niets voor de voelen om een ziekenhuis te redden: “U hoeft van mij niet te verwachten dat ik met geld van de premiebetaler klaar ga staan om reddingsacties uit te voeren”. Op dit moment zitten onder anderen het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer en het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse in de problemen.

Cruciale zorg
De minister zegt wel het belangrijk te vinden dat de meest noodzakelijke zorg voor alle regio’s beschikbaar blijft. “De overheid is verantwoordelijk voor de cruciale zorg die moet worden geleverd.” Ze garandeert dat dat geen enkel probleem gaat opleveren.

Banken
Schippers wil niet dat de ziekenhuizen de bankensector achterna gaan. “Het feit dat wij banken moeten redden is al pervers.” Het is volgens haar een slecht signaal om een slechtbestuurd ziekenhuis te redden. “De belastingbetaler staat dan klaar om te redden. Die kant wil ik met ziekenhuizen zeker niet op”, stelt de minister.

Fusies
Veel ziekenhuizen fuseren uit geldnood. Door te fuseren kunnen administratieve kosten binnen de perken blijven. Niet altijd een goed idee, volgens de minister. “Er wordt teveel gefuseerd. Je kunt je bij veel fusies afvragen of er wel goed over nagedacht is.” Daarom pleit de minister voor een extra fusietoets. Bij zo’n toets wordt dan het samengaan van verschillende ziekenhuizen gecontroleerd.

Ophef
De laatste tijd is er al meer ophef over de wankele financiële situaties van ziekenhuizen. Het televisieprogramma Nieuwsuur besteedde afgelopen vrijdag aandacht aan de geldproblemen bij onder anderen het LangeLand Ziekenhuis en het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. In de uitzending melden de financiers van beide ziekenhuizen, Rabobank en ING, dat zij indringende gesprekken voeren met ziekenhuizen. Volgens de banken kan men niet op oude voet doorgaan.

De financiers vinden dat brede ziekenhuizen die alles doen, niet meer van deze tijd zijn. De kracht zou volgens Rabobank en ING moeten liggen bij concentratie en specialisatie. Daarom zullen noodlijdende ziekenhuizen keuzes moeten maken. Dat sluit aan bij de visie van de minister.

De reddingsziekenhuizen van Klink
In 2008 redde oud-minister Klink nog verschillende noodlijdende ziekenhuizen, waaronder de IJsselmeerziekenhuizen. Schippers liet zich toen ook kritisch uit over het overeind houden van noodlijdende ziekenhuizen, door  de overheid.

Vorige artikel:

Volgende artikel: