Schippers: gebruik internet voor zorg

Nederlandse verzekerden zouden hun medische zorg vaker via het internet moeten gaan regelen. In veel gevallen kan een behandeling of een consult namelijk ook gedeeltelijk via het internet plaatsvinden. Dat zei minister Edith Schippers van Volksgezondheid in het televisieprogramma Buitenhof.

Steeds meer online
Volgens Schippers is het online regelen van de zorg best mogelijk: “We kopen zelfs onze kleding, boeken en onze reizen online. Dan kan ook de zorg meer via het internet plaatsvinden”, denkt minister Schippers.

Online zorgverzekeren is volgens de minister niet alleen goedkoper, maar ook een technische vooruitgang. Op deze manier kan de Nederlandse verzekerde namelijk ook in de avonduren zorgvragen beantwoord krijgen. Bovendien willen steeds meer patiënten hun zaken op het gebied van zorg vanuit huis regelen.

Gezamenlijke visie
Minister Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn presenteerden afgelopen vrijdag de gezamenlijke visie op zorg aan de Kamer. Daarin staat wordt onder anderen beschreven dat men vaart wil maken met technische toepassingen. Daardoor kunnen veel verzekerden geholpen worden om zelfredzaam te blijven.

Door meer processen online te laten verlopen kan een verschraling van de zorg bij toenemende vraag worden voorkomen. Het internet biedt volgens Schippers ook een beter sociaal perspectief, omdat iedereen er aan mee kan doen.

Zo krijgen bijvoorbeeld (chronisch) zieken door de technische ontwikkelingen meer kans om mee te blijven doen. “Door meer technologie toe te passen in de gezondheidszorg krijgen zieken de kans om mee te blijven doen. Denk bijvoorbeeld aan een online glucosemeter.” ziet Schippers voor zich. De meter zou in de toekomst online gekoppeld kunnen worden, waardoor de suikerpatiēnt niet steeds meer met naalden hoeft te prikken.

De komende jaren wil Schippers nog veel vaker het internet inzetten voor zorgzaken. E-health is volgens haar een arbeids- en kostenbesparende technologie.

Vorige artikel:

Volgende artikel: