Salarissen bestuurders zorgverzekeraars moeten omlaag

Bestuurders van zorgverzekeraars moeten minder gaan verdienen. Bestuurders in de publieke sector moeten ook een deel van hun salaris inleveren, zo vindt de PvdA. Kamerlid Kerstens diende deze week een voorstel in tijdens de behandeling van de wet die ervoor moet zorgen dat mensen in de publieke en semipublieke sector een maximumbedrag opgelegd krijgen op hun salaris.

Dat maximum is nu nog 130 procent van het salaris van de minister president. Zorgverzekeraars vallen nu nog niet onder deze wet, omdat zorgverzekeraars niet vallen onder de semipublieke sector.

Maximum
Toch wil PvdA-lid Kerstens nu dat het maximum bij zorgverzekeraars naar beneden gaat. Op dit moment verdienen bestuurders bij zorgverzekeraars 300.000 euro. Volgens het Kamerlid ergeren veel mensen zich aan de torenhoge salarissen van bestuurders bij zorgverzekeraars.

Als het aan hem ligt gaan bestuurders nog 225.000 euro verdienen. De Raad van State is kritisch over het voorstel en de maxima die aan het salaris van topbestuurders worden gesteld. Volgens de bestuurders is het moeilijker om een goede bestuurder te vinden, als een instelling een lager bedrag te bieden heeft.

Uitzonderingen
Om te voorkomen dat instellingen goede bestuurders mislopen, maakte minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken een uitzondering op de maximumwet. In speciale gevallen kunnen er uitzonderingen worden gemaakt, zodat de bestuurder toch meer kan verdienen.

Dat gaat niet zomaar: de instelling moet kunnen uitleggen aan de minister waarom het noodzakelijk is een hoger salaris uit te keren. De ministerraad moet daar vervolgens ook mee instemmen. Plasterk zegt niet bang te zijn dat topbestuurders naar het buitenland gaan. Volgens de minister is dat onnodig dramatisch doen.

Woensdagavond debatteerde de Tweede Kamer met Plasterk over de maximering van salarissen van bestuurders in de publieke en semipublieke sector. Of de bestuurders van zorgverzekeraars de volgende bestuurders zijn die met een maximering van het salaris te maken krijgen, is nog onbekend.

Vorige artikel:

Volgende artikel: