Proefschrift: ‘Stop met behandeling onverklaarbare klachten’

Artsen zouden moeten stoppen met het behandelen van onbehandelbare klachten. Dat schrijft klinisch psycholoog Lyonne Zonneveld van het Erasmus Medisch Centrum in haar proefschrift. Volgens Zonneveld kan er in de zorg flink bespaard worden als artsen stoppen met het behandelen van klachten die slechts psychologisch zijn.

Cursus
Vaak komen er patiënten bij het ziekenhuis binnen die klagen over ernstige en chronische klachten. Daarnaast klaagt men vaak over grote vermoeidheid. Zonneveld ontwikkelde voor verzekerden met deze aandoeningen een dertiendelige groepscursus, waarin men leert om te gaan met de probemen. Dat deed Zonneveld voor haar proefschrift.

Die cursus bleek zin te hebben. Een jaar later hadden de deelnemers nog geen terugval te hebben. Ze klaagden niet meer over vermoeidheid of andere chronische klachten. Daardoor maakten zijn minder aanspraak op de gezondheidszorg, waardoor de medische kosten daalden.

Forse bezuiniging
Volgens Zonneveld zou deze cursus landelijk ook kunnen werken. Er kan dan fors bezuinigd worden op onnodige medische kosten die worden gemaakt door verzekerden met onverklaarde lichamelijke klachten.
Door het stoppen met behandelen van deze klachten zou er 3 miljard euro op jaarbasis bespaard kunnen worden. Daar komen dan nog maatschappelijke kosten van ziekteverzuim en verloren productiviteit bij.

‘Aanstellers’
Patiënten met onverklaarbare aandoeningen worden gevoelsmatig vaak van het kastje naar de muur gestuurd, waardoor de omgeving vaak denkt dat de patiënten ‘aanstellers’ zijn. Ook huisartsen diagnosticeren vaak dat het probleem ‘tussen de oren zit’. Volgens Zonneveld zou het beter zijn om leren om te gaan naar een manier om met de klachten te leven, dan om te blijven zoeken naar de oorzaak.

Niet nieuw
De bevindingen van Lyonne Zonneveld zijn niet nieuw. In 2010 schreef HP/De Tijd al eens over een Helmondse polikliniek waar werd gewerkt aan lichamelijk onverklaarde klachten. Psycholoog Gerry Snijders gaf toen als uitleg dat patiënten vooral neigen om te focussen op hun eigen symptomen. ‘”Aan die klachten zelf kunnen we niets doen, maar wel aan de last die mensen er van ondervinden”, zei Snijders daar toen over.

Boos
Het artikel uit 2010 zorgde voor boze reacties bij vele lezers. Toch ziet de medische wereld kansen bij een cursus als die van Zonneveld. Een hoop zorgkosten kunnen door een dergelijke cursus bespaard worden.

Vorige artikel:

Volgende artikel: