Patient sneller uit het ziekenhuis

De Nederlandse patiënt lag in 2011 gemiddeld minder dagen in het ziekenhuis dan in 2010. Patiënten worden namelijk steeds eerder naar huis gestuurd. Ook kiezen ziekenhuizen vaker voor een dagbehandeling. Dat blijkt uit een maandag verschenen onderzoek van adviesbureau Coppa.

Minder tijd in het ziekenhuis
Vaak wordt er voor een dagbehandeling gekozen, in plaats van een nachtopname. Daardoor is de tijd die de Nederlandse patiënt in het ziekenhuis doorbrengt met bijna zes procent gedaald, stelt het rapport.
Sinds 2008 is de ‘gewogen gemiddelde ligduur’, zoals het onderzoeksrapport het noemt, met gemiddeld vijftien procent gedaald. De trend van de daling van de ligduur heeft zich in zowel perifere, topklinische als academische ziekenhuizen doorgezet.

87 ziekenhuizen
Het adviesbureau Coppa onderzocht gegevens van 87 ziekenhuizen in Nederland. In 2011 lagen patiënten gemiddeld 2,98 dagen in het ziekenhuis. In 2010 waren dat nog 3,17 dagen. Dat is een daling van 5,94 procent. Er is in het onderzoek meegerekend dat ziekenhuizen steeds meer behandelingen per dag uitvoeren en afhandelen.

Geen einde inzicht
Volgens het bureau is er voorlopig nog geen einde van de daling in zicht. Een kortere ligduur is mogelijk financieel voordelig; de ziekenhuizen hadden namelijk in 2011 een hoger winstmarge dan in 2010. De onderzoekers zien overigens geen direct verband tussen het hogere winstmarge en het aantal ligdagen. Wel lijkt het er op dat een verbetering van de logistieke voorzieningen een bijdrage levert aan het betaalbaar houden van de zorg.

Een zorgverzekering
Door een zorgverzekering te kiezen die op uw behoeften is afgestemd, kunt u ook persoonlijk flink op de zorgkosten besparen. Door zorgverzekeringen te vergelijken komt u er achter welke zorgverzekeraar het beste bij u past.

Vorige artikel:

Volgende artikel: