Patiënt mag niet zelf een ziekenhuis kiezen.

Patiënten mogen niet meer zelf een ziekenhuis of huisarts kiezen.  Daar wordt de patiënt de dupe van. Met die kritiek komt Zorgverzekeraars Nederland.

De zorgverzekeraars zijn niet blij met het besluit van de overheid om de vrije keuze voor een specialist of huisarts te laten vervallen. Bovendien worden de premieverschillen tussen zorgverzekeraars zo klein, dat overstappen zinloos wordt. Daarnaast worden alle zorgverzekeraars zo goed als genationaliseerd.

Niet meer zelf een specialist kiezen
Voorzitter Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland: „Het regeerakkoord tast de vrije artsenkeuze aan van mensen die bereid zijn om daar juist meer premie voor te betalen.” Het is straks bijvoorbeeld niet meer mogelijk om zelf een specialist te kiezen voor een operatie om vervolgens de rekening door te sturen aan de zorgverzekeraar. Dat is het gevolg van het afschaffen van de zogeheten restitutiepolis.

De naturapolis is de toekomst
De naturapolis blijft bestaan in de nieuwe kabinetsplannen, maar wel met nieuwe voorwaarden. Zo mogen patiënten alleen gebruikmaken van de diensten van zorgverleners die door hun zorgverzekeraar uitgekozen zijn. Daarnaast valt er volgens Rouvoet minder te kiezen tussen zorgverzekeraars, als gevolg van de minimumpremie van 255 euro. Deze minimumpremie is in 2014 voor elke Nederlander gelijk.
„Zorgverzekeraars moeten concurreren op dat premiebedrag van 255 euro. Op de huidige nominale premie van 1280 euro die mensen jaarlijks betalen, zit soms een verschil van 100 euro. Dan willen mensen overstappen.”, zegt de voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland.

Minder overstappen
Volgens Rouvoet is de verwachting dat men minder verandert van zorgmaatschappij. Dat is volgens hem vooral de wens van de PvdA. Hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot van de Universiteit van Maastricht noemt het zelfs “een nationalisatie van de zorg”, als gevolg van de inkomensafhankelijke premie naast de minimumpremie van 255 euro. De zorgpremie komt voor 85 procent via de belastingdienst, waardoor de financiële prikkel om te concurreren wordt weggehaald.

Doordat overstappen minder aantrekkelijk wordt, is het een goed idee om voor het nieuwe jaar alvast verschillende zorgverzekeringen te vergelijken.

Vorige artikel:

Volgende artikel: