Overstappen is de trend

Het aantal Nederlanders dat volgend jaar voor een andere zorgverzekeraar kiest, is met vijftig procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van United Consumers Zorgcollectief. Niet eerder stapten zoveel verzekerden over naar een andere zorgverzekeraar. Vooral de prijs van een zorgverzekering is voor veel Nederlanders een reden om over te stappen.

Twee miljoen
Als de lijn van overstappers doorzet in 2014, zijn in dat jaar meer dan twee miljoen mensen van zorgverzekeraar veranderd. Vorig jaar stapten ook al een record aantal verzekerden over naar een andere zorgverzekeraar. Toen stapte acht procent van de 16,7 miljoen verzekerden over. Nog tot de laatste dag van 2013 kunnen Nederlanders van zorgverzekeraar switchen.

Kritische consumenten stappen over
Het is helemaal de trend: het zelf verlagen van de zorgkosten. In veel gevallen betekent het verlagen van de zorgkosten ook overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat komt vooral doordat verzekerden steeds prijsbewuster worden en zich selectief verzekerden. De crisis heeft een rol in het aantal overstappers, maar ook  de gedachtegang van verzekerden verandert. Vroeger verzekerden Nederlanders zich vooral voor de zorg die ze nodig dachten te hebben. Vandaag de dag verzekeren Nederlanders zich vooral voor risico’s waarvan ze zeker weten een dekking nodig te hebben. Niet alleen de kwaliteit van de zorg is in 2014 belangrijk. Juist het kostenplaatje weegt steeds zwaarder mee.

Nieuwe aanbieders en producten
Ieder jaar duiken er nieuwe verzekeringen en nieuwe verzekeraars op. Daardoor heeft de verzekerde steeds meer keuze. Op de voorpagina van onze website staan de huidige aanbieders.

Slimme zorgshoppers
In 2014 krijgen verzekeraars met een hele nieuwe doelgroep: zorgshoppers. Daar spelen de verzekeringmaatschappijen op in: ze bieden doelgroeppakketen aan. Met bijvoorbeeld flexibele zorgbudgetten. Wie voor financiële zekerheid gaat, wordt dan op zijn of haar wenken bediend. Het verzekeren gebeurt nu ook logischer. Slechte knie? Dan is het verzekeren voor fysiotherapie een slim idee.

Een iets vrolijker voorbeeld: gezinsuitbreiding. Er zijn complete vrouwenverzekeringen, die de kraamzorg als een extra aanvullende zorgverzekering aanbieden. Dan kan een uitgebreid kraamzorgpakket opeens heel goed uitkomen. Diezelfde zorgverzekering kunt u na een jaar ook weer opzeggen. Op die manier shoppen verzekerden rond bij de verschillende zorgverzekeraars. Op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering.

Maximale zorg, minimale prijs
Steeds meer zorgpolissen zijn variabel. Volgens onder anderen United Consumers levert dat een grotere keuzemogelijkheid op voor verzekerden. Verzeker niet alle risico’s, maar kijk kritisch naar wat u echt nodig hebt. Daar past de zorgverzekeraar dan ook de premie op aan. Zo krijgt de zorgshopper de maximale zorg, tegen een minimale prijs.

Begin nu zelf met zorgshoppen. Vul uw persoonlijke situatie in op de voorpagina. Dan komt de goedkoopste zorgverzekering bovenaan te staan. Door op ‘info & afsluiten’ te klikken ziet u wat het pakket precies inhoudt. De goedkoopste zorgverzekering is immers niet altijd de voordeligste!

Vorige artikel:

Volgende artikel: