Overstappen naar een andere zorgverzekering minder populair

Het overstappen naar een andere zorgverzekeraar is dit jaar minder populair. Het aantal mensen dat overstapt naar een andere zorgverzekeraar is zelfs gedaald. Dat blijkt uit een enquête van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) en de verzekeraars VGZ en Univé.

Foute voorspelling
Veel vergelijkingssites voorspelden juist dat in 2013 veel meer verzekerden zouden overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Sommige websites spraken zelfs van een recordaantal overstappers. Daarnaast zouden veel minder verzekerden kiezen voor een aanvullende zorgverzekering. Die voorspelling bleek niet uit te komen.

VGZ verklaart de foute voorspelling met types verzekerden. Vergelijkingssites zouden vooral een bepaald type verzekerden trekken, die vaker jaarlijks een nieuwe afweging maken. Ze zijn eerder geneigd de aanvullende verzekering op te zeggen, of voor de goedkoopste polis te kijken. Het is juist verstandig te kijken naar  de voordeligste polis.

Overstappen met kerst en oud en nieuw
De zorgverzekeraars Univé en VGZ zijn samen goed voor ruim 4 miljoen klanten. Volgens de zorgverzekeraars zou ongeveer 5,5% van het klantenbestand een overstap maken. Dat was vorig jaar nog 7,2%. Naar verwachting stappen dit jaar een miljoen mensen over naar een andere verzekeraar. Traditioneel stappen de meeste verzekerden over tussen kerst en oud en nieuw. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Het aantal overstappers met kerst en oud en nieuw ligt in de praktijk ongeveer rond de driehonderdduizend Nederlanders. 21% van de verzekerden kiest dan voor een goedkopere internetpolis, waarbij alle verzekeringszaken via het internet geregeld moeten worden.

Minder aanvullende verzekeringen
Het aantal mensen dat kiest voor een aanvullende zorgverzekering neemt licht af, met 1,1%. Vorig jaar koos het merendeel van de verzekerden van VGZ nog voor een aanvullende zorgverzekering. Dit jaar kiest 81,8% van de VGZ-ers nog voor een aanvullende verzekering. Dat komt volgens Univé vooral dat verzekerden die vorig jaar kozen voor een hoog eigen risico, dit jaar kiezen voor een laag eigen risico. Daarmee stijgt de maandelijkse premie dan wel weer. Slechts 0,1% verhoogt het komend jaar het eigen risico.

Univé verklaart: Steeds meer verzekerden winnen nu eerst informatie in, wegen die informatie af en dan pas komt de bewuste keuze voor een zorgverzekering die bij de persoonlijke situatie past.

27 euro
Volgens het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg zijn verzekerden pas bereid over te stappen naar een andere verzekeraar, als het gemiddeld verschil in de premie ruim 27 euro is. De dekking moet daarbij dan wel gelijk blijven. Omdat de prijsverschillen tussen de verzekeraars nu te klein zijn, zijn minder Nederlanders bereid de overstap te wagen. Als het prijsverschil 10 euro bedraagt, stapt naar verwachting slechts tien procent van de verzekerden over.

Contract
Slechts vijf procent van de nieuwe verzekerden kiezen voor een selectief polis. Dat is een polis waarbij de verzekerde alleen maar bij gecontracteerde zorgaanbieders terechtkan. Voor bijvoorbeeld de verzekering ‘Zekur’ van VGZ houdt dat in dat zestien ziekenhuizen in heel Nederland gedekt zijn.

Zodra de verzekerde voor niet-spoedeisende hulp naar  een niet-gecontracteerd ziekenhuis gaat, moet deze een groot gedeelte van de kosten zelf betalen.

Vorige artikel:

Volgende artikel: