Op zomervakantie naar het buitenland?

Wie op zomervakantie naar het buitenland gaat, heeft meestal verschillende dingen te regelen. Is de vlucht geboekt? Sluit ik een reisverzekering af? En als ik een reisverzekering afsluit, ben ik dan niet dubbel verzekerd? Want in sommige gevallen worden behandelingen uit het basispakket ook vergoed door de zorgverzekeraar. Dan is het afsluiten van een reisverzekering niet nodig. We leggen uit welke dekkingen in het buitenland vergoed worden. Zo kun je straks zorgeloos van je vakantie genieten.

Vakantiezorgen
Het regelen van de vakantie is een stressvolle bedoening. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en dus is het fijn te weten welke behandelingen in het buitenland vergoed worden door de Nederlandse zorgverzekering.

In principe is een basis zorgverzekering grenzeloos. Dat wil zeggen dat behandelingen niet per se in Nederland hoeven te gebeuren om een dekking op die behandeling te krijgen van de zorgverzekeraar. Wie dus naar het buitenland gaat, is in principe wel deels verzekerd tegen ziektekosten.

Dekkingen
De behandelingen die in Nederland vergoed worden door de basis- en aanvullende zorgverzekeringen, worden ook in het buitenland vergoed door de zorgverzekeraar. Er is echter wel een belangrijk verschil om rekening mee te houden. De tarieven in het buitenland kunnen flink verschillen van de tarieven die in Nederland gerekend worden. Daarmee kan het zijn dat de dekking verschilt.

De dekking van de Nederlandse zorgverzekeraar gaat namelijk ook uit van de tarieven in Nederland. Een behandeling in het buitenland, is – zeker in toeristische gebieden – vaak veel duurder dan in Nederland. Daardoor kan het voorkomen dat de vakantieganger een flink deel van de behandeling zelf nog moe bijbetalen. Dit bedrag geldt als eigen bijdrage, en telt dus niet mee voor het wettelijke eigen risico.

Watersport
De meeste mensen die de zon opzoeken, liggen niet de hele dag recreatief aan het strand. De echte avonturiers kiezen ervoor lekker verkoeling op te zoeken op het water. Toch is het belangrijk enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Want watersport wordt in principe niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Wie een been breekt, en om die reden een gipsvlucht naar huis nodig heeft, kan een flinke rekening tegemoet zien. Gipsvluchten worden namelijk niet vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Het behandelen van de botbreuk wordt wel vergoed door de zorgverzekeraar, maar tegen de tarieven die in Nederland gelden. Een deel van de behandeling kan dus buiten de dekking vallen.

Onervaren in de watersport? Kies er dan voor om met een ervaren instructeur te watersporten. Het is niet verstandig te waterskiën zonder instructies, omdat de kans op een botbreuk daarmee veel groter is.

Moet ik een reisverzekering afsluiten?
Een vraag die ieder jaar rond de zomertijd terugkomt: is het nodig een reisverzekering af te sluiten? Een zorgverzekeraar dekt namelijk ook al flink wat behandelingen. Wie door het vuile water een oorontsteking oploopt, hoeft zich geen zorgen te maken. Dit soort behandelingen worden normaal door de huisarts gedaan, en worden vergoed door de zorgverzekeraar. Kort gezegd: alles wat normaal in Nederland door een zorgverzekeraar vergoedt wordt, wordt in het buitenland ook gedekt.

Een reisverzekering afsluiten kan toch een nuttige keuze zijn. Een reisverzekering dekt namelijk niet alleen medische kosten, maar dekt bijvoorbeeld ook de bagage of deels een gipsvlucht. Een reisverzekering mag dus gezien worden als een soort ‘aanvullende verzekering’, maar dan in een andere branche.

Aanvullende verzekering
Ook voor de aanvullende zorgverzekering geldt dat alle dekkingen die normaal in Nederland gelden, ook in het buitenland van kracht zijn. Ook hier geldt: de dekking gaat uit van Nederlandse behandeltarieven. Als een behandeling in het buitenland hoger is, moet de reiziger het verschil zelf bijpassen.

Neem de EHIC mee!
Toeristen krijgen in ieder geval de behandelingen uit het basispakket vergoed, als het buitenland een verdrag met Nederland heeft afgesloten. Op de website van de Rijksoverheid is op te vragen welk land op de verdragslijst staat. Als een land er niet tussen staat, informeer dan eerst even bij de zorgverzekering.

Het is ten zeerste aangeraden de EHIC (European Health Insurance Card) mee te nemen op vakantie. Mocht er iets gebeuren, dan kunnen zorgaanbieders in één oogopslag zien hoe je verzekerd bent. De kosten worden dan in Nederland verrekend.

Vorige artikel:

Volgende artikel: