Op vakantie naar het buitenland

Op vakantie naar het buitenland? Ook dan blijft de verzekerde gewoon verzekerd voor de zorg. Wat voor medische zorg onder de Nederlandse zorgverzekering valt, hangt af van de vakantiebestemming. Daar hangt ook de vergoeding van de zorgkosten vanaf.

Niet alles wordt vergoed

Zorgverzekeraars vergoeden niet alle kosten. In sommige gevallen vergoedt de zorgverzekeraar alleen maar een deel van de kosten. Dan kan het lonen om een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering af te sluiten.

De dekking van bepaalde zorgkosten in het buitenland is namelijk niet bepaald door Nederlandse zorgverzekeraars, maar door de wet in het land van bestemming. Overigens heeft Nederland wel de afspraak met een aantal landen dat zijn elkaars verzekerden helpen als ze zorg nodig hebben.

Verdragslanden

Nederland heeft met een paar vakantielanden een verdrag. Dat zijn de zogenaamde ‘verdragslanden’. In die landen heeft de verzekerde recht op medische zorg uit het basispakket van dat land. Dat kan dus verschillen van het basispakket in Nederland.

Daarnaast hebben we nog EER-landen. Dat zijn landen die niet lid zijn van de Europese Unie, maar waar wel de Europese regels gelden. Die landen zijn Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Ook daar geldt de Nederlandse zorgverzekering.

Wie op vakantie gaat naar een niet-verdragsland, kan zich het best bij de zorgverzekeraar laten informeren. Vaak zegt de polis iets over zorg in het buitenland. Dat kan zowel in de polis van de zorgverzekering als van de reisverzekering zijn. Komt u er niet uit? Dan helpt de zorgverzekeraar u graag verder.

Wereldreis
Sommige verzekerden hebben het leven in Nederland wel aardig gezien. Zij gaan niet op een simpele vakantie, maar op wereldreis. Daardoor zijn de verzekerden dan voor langere tijd in het buitenland. In zo’n geval is het nog maar de vraag of de verzekerde nog in Nederland verzekerd is. Daar heeft alleen de zorgverzekeraar het antwoord op.

EHIC
Wie voor een langere tijd door Europa reist, kan gebruikmaken van de zogenaamde EHIC-kaart. ‘EHIC’ staat voor European Health Insurance Card. In goed Nederlands is dat dus de Europese zorgverzekeringskaart. Met die kaart krijgt de verzekerde makkelijker toegang tot medische voorzieningen in het buitenland.

Wie de EHIC-kaart op zak heeft, bespaart een hoop ongemak. Zo krijgt u bijvoorbeeld de ziektekosten sneller vergoed. De kaart is (meestal gratis) aan te vragen bij de eigen zorgverzekeraar.

Aanvullende verzekering
Wilt u niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Dan is het verzekering een aanvullende dekking voor ziektekosten in het buitenland af te sluiten. Een doorlopende reisverzekering met dekking voor zorgkosten is er al vanaf een tientje per jaar.

Als u minder vaak op vakantie gaat, kunt ook een kortlopende reisverzekering afsluiten. Daarmee bent u voor slechts 30 cent per dag al verzekerd voor zorgkosten in het buitenland. Alle medische kosten zijn dan verzekerd. Ook de kosten die niet door de Nederlandse zorgverzekering worden gedekt. Zelfs het eigen risico valt vaak bij de reisverzekering op te geven.

Vorige artikel:

Volgende artikel: