Op naar het buitenland! En de zorgverzekering dan?

Als je besluit tijdelijk in het buitenland te gaan wonen en daar te gaan werken of te studeren, verandert er veel aan je persoonlijke situatie. Niet alleen moet je zorgen voor een veilige overnachtingsplaats en andere praktische zaken, ook voor de zorgverzekering moet het één en ander geregeld worden. Zo kan het behoorlijk geld besparen als de zorgverzekering tijdelijk opgeschort wordt, of je de polis helemaal opzegt. In andere gevallen kunnen de Nederlandse zorgverzekeringen ook in het buitenland geldig zijn. Hoe dat precies zit, leggen we in dit artikel uit.

EHIC
In gevallen van vakantie of tijdelijk verblijf in het buitenland, kan het zijn dat de je de Nederlandse zorgverzekering gewoon kan behouden. Deze landen worden zogenaamde ‘EU/EER’-landen genoemd. Zwitserland is een uitzondering op de regel: dit land behoort niet tot EU- of EER-landen, maar biedt wel een dekking bij een Nederlandse zorgverzekeraar.

Vraag in deze gevallen de zogenaamde EHIC-pas aan. Met de EHIC heb je recht op medische zorg in het land waar je verblijft. Het gaat hier echter alleen om noodzakelijke medische zorg: kwaaltjes worden dus niet zomaar vergoed. De vergoeding van de Nederlandse zorgverzekeraar gaat volgens de regels en tarieven die in dat land gelden voor de behandeling.

Ook het recht uit de Nederlandse zorgpolis blijft behouden. Dit houdt in dat dezelfde behandelingen bij bijvoorbeeld het basispakket in het buitenland worden vergoed als dat in Nederland het geval zou zijn.

Verdragslanden
In sommige gevallen kan het zijn dat je naar een land gaat waarbij aanvullende interacties noodzakelijk zijn. Dit worden ‘andere verdragslanden’ genoemd. In dit geval kun je bij de zorgverzekeraar het zogenaamde formulier 111 aanvragen. Met dit formulier kun je bij je zorgverzekeraar ‘noodzakelijke medische zorg’ aanvragen.

Dit houdt in dat je, bij toewijzing, recht houdt op alle zorg zoals deze gedekt is in het Nederlandse basispakket. Vroeger moesten de zogenaamde 111-formulieren toegestuurd worden door de zorgverzekeraar. Tegenwoordig kan dit formulier gemakkelijk online gedownload worden.

Ook in niet-verdragslanden blijft de zorg uit de Nederlandse zorgpolis geldig.

Aanvullend verzekeren
Alvorens je ervan uit gaat dat de zorgpolis uit Nederland ook dekkend genoeg is in het buitenland, kun je het beste eerst contact opnemen met je zorgverzekeraar. Deze kan je een advies geven hoe goed de huidige polis ongevallen in het buitenland dekt. In sommige gevallen zal de behandeling in het buitenland duurder zijn dan in Nederland.

Daarmee kun je voor ongenode verrassingen komen te staan, waardoor je een fiks deel van de behandeling zelf moet betalen. Deze verrassingen kun je voorkomen door een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Let wel: ook hier gaat het om noodzakelijk medische zorg. Ga je bijvoorbeeld op wintersportvakantie, dan is het beter een wintersportdekking bij een reisverzekering af te sluiten.

Ouder dan 30
Alle genoemde situaties in deze tekst gaan er vanuit dat je jonger bent dan 30 jaar. Ouder dan 30? Dan vervalt het recht op de Nederlandse zorgverzekering en wordt de polis ongeldig verklaard. In dit geval is het verstandig op zoek te gaan naar een zorgverzekeraar in het land waar je een tijd zult verblijven.

De polis in Nederland moet in dit geval opgezegd worden. De polis is namelijk niet geldig, waardoor je anders dus onnodig te veel zou betalen.

Werken in Nederland
In een andere situatie kan het zijn dat je tijdelijk gaat wonen in het buitenland, maar in Nederland blijft werken. De Nederlandse wet zegt dat iedereen die in Nederland woont of werkt, en boven de achttien jaar is, verplicht een basis zorgverzekering af moet sluiten.

Wie niet in een verdragsland woont, moet de zorgkostenverzekering afsluiten in het land waar hij of zij woont. In het geval dat de familie in een verdragsland woont, is het mogelijk om een zogenaamd formulier 106 aan te vragen. De zorgverzekeraar beslist dan welke gezinsleden wel of niet met de polis worden meeverzekerd.

Als je in Nederland woont en werkt, en in het buitenland woont en werkt, ben je een ‘specifieke situatie’. In dit geval is het verstandig de Sociale Verzekeringsbank (SVB) te raadplegen omtrent deze situatie. Het is dus niet per definitie noodzakelijk een dubbele zorgverzekering af te sluiten.

Vorige artikel:

Volgende artikel: