OMS: “Laat patiënten meebetalen aan second opinion”

Patiënten betalen in de toekomst zelf mee aan een second opinion. Tenminste, als het aan de Orde van Medisch Specialisten ligt. Volgens de Orde levert een eigen bijdrage flinke bezuinigingen op. Dat spreken verschillende zorgorganisaties tegen.

Uit een enquête van Arts en Auto blijkt dat tweederde van de artsen wil dat dat patiënten aan een second opinion meebetalen. De ondervraagden geven aan dat de functie van een tweede diagnose zijn doel voorbij schiet: het is er alleen maar om de patiënten gerust te stellen, in plaats van iets nieuws te ontdekken.

Hogere drempel
“Een second opinion leidt nooit of zelden tot een ander inzicht”, zegt OMS-voorzitter Frank de Grave op Radio 1. De Grave benadrukt dat de Orde voor Medisch Specialisten niet pleit voor een soort verbod op de tweede mening, maar de drempel moet hoger komen te liggen. Daardoor zou er flink op de zorgkosten bespaard kunnen worden. Dat zou dan weer een positief effect kunnen hebben op de premies voor een zorgverzekering. De Grave pleit er dan ook voor dat minister Schippers zijn voorstel overneemt als bezuinigingsmaatregel.

Kritiek op het plan
Léon Kempeneers van Best Doctors ziet niets in het plan. Hij zegt tegen BNR Nieuwsradio dat second opinions niet kostenverhogend, maar kostenverlagend werken. Uit onderzoek van Best Doctors blijkt dat een second opinion gemiddeld 5090 euro als besparing oplevert.
“Een patiënt kiest meestal niet voor niets voor een second opinion. Mensen leven vaak in onzekerheid ten aanzien van hun diagnose of hun behandeling”, zegt Kempeneers.

Het echte probleem zit volgens de patiëntenfederatie NPCF in de communicatie tussen arts en patiënt. “Als arts en patiënt elkaar begrijpen, is een second opinion vaak minder noodzakelijk.” De federatie moedigt patiënten niet aan om een second opinion aan te vragen, maar snapt wel waarom patiënten toch voor een tweede mening kiezen.

“In een groot aantal van de gevallen helpt de second opinion de zorg. Dus dan moet een patiënt niet hoeven meebetalen” zegt NPCF-directeur Wilna Wind tegen BNR. Volgens Wind leidt in 50% van de gevallen een tweede onderzoek tot een diagnose die de patiënt verder helpt.

De situatie nu
Nu wordt de second opinion nog uit het basispakket vergoed. Die vergoeding vindt plaats als de patiënt kan aantonen dat de behandelaar een second opinion wenst. Dat is een belangrijk punt, want niet veel mensen weten dat sommige zorgverzekeraars geen vergoeding uitkeren als de patiënt zelf een tweede onderzoek regelt.

Toch heeft u van niemand toestemming nodig. Wie het tweede onderzoek zelf betaalt, wordt niet gehinderd in zijn gang naar een andere arts.  Veel zorgcollectieven stellen wel voor om de behandelend specialist op de hoogte te stellen van de tweede mening.

Een second opinion aanvragen
Via de huisarts is ook een tweede mening aan te vragen. In dat geval gaat de patiënt naar de huisarts om uit te leggen waarom een second opinion wenselijk is. Meestal geeft de huisarts een verwijsbrief af. Als dat niet lukt, wil een zorgbelangenorganisatie in de buurt u graag verder helpen. Ook bij de zorgverzekeraar is navraag te doen naar de mogelijkheden voor een second opinion.

Vraag van te voren aan de zorgverzekeraar wanneer een second opinion volledig vergoed wordt. Niet elke zorgverzekeraar vergoed een tweede mening zonder verwijsbrief van de huisarts. Overstappen naar een andere huisarts kan dan een optie zijn. Natuurlijk staat het een ieder vrij om zelfstandig een second opinion aan te vragen, maar daar zit een fors prijskaartje aan.

Vorige artikel:

Volgende artikel: