Off-piste skiën? Let op de zorgverzekering!

Wie op wintersport gaat, komt ongetwijfeld in de verleiding om buiten de piste te skiën. De spanning en de vrijheid zijn aantrekkelijk. Zeker voor verzekerden die al langere tijd skiën. Bij wintersport is het sowieso al zaak om goed voorbereid en goed verzekerd op pad te gaan, maar bij het off-piste skiën komen nog meer zaken kijken. Want letsel brengt naast ongemak al snel ook een flinke kostenpost met zich mee. Juist die enorm hoge kosten zijn niet altijd gedekt, omdat iedere zorgverzekeraar zijn eigen voorwaarden heeft.

Aparte verzekeringen
Sommige verzekeraars bieden aparte aanvullende verzekeringen aan voor de wintersport. Zo kunnen verzekeren zich indekken voor kosten uit ongemakken van de wintersport. Verzekeraars bieden bijvoorbeeld de aanvullingen ‘Skiën en snowboarden’, ‘geneeskundige kosten’ en ‘bagage’ aan. Skien en snowboarden dekt bijvoorbeeld de kosten voor hulpverlening op de piste, maar ook voor een gipsvlucht naar huis. Natuurlijk denkt de wintersporter daar liever niet aan, maar het is beter om te voorkomen dan te genezen.

Is uw skipas, ski’s of bagage gestolen? Dan bieden die aparte aanvullende verzekeringen ook een uitkomst. Dan is het wel belangrijk dat de verzekerde ook voor dekkingen als ‘Bagage’ kiest. Dit valt uiteraard niet onder de zorgverzekering, maar onder een aparte reisverzekering.

Vergoeding tegen het Nederlandse tarief
Het gebeurt altijd een ander, maar u loopt het risico dat u zelf na een ski-ongeluk per helikopter naar beneden moet worden vervoerd. De kosten daarvan zijn hoog. Vaak worden ze slechts gedeeltelijk vergoed. De kosten van gezondheidszorg in het buitenland worden vanuit de basisverzekering vergoed tegen het Nederlandse tarief. Vaak is dat niet voldoende voor het hele bedrag. De kosten van een redding per helikopter zitten vaak überhaupt niet bij het Nederlandse tarief inbegrepen.

OHRA
OHRA is één van die verzekeraars die wintersportdekkingen aanbieden. Bij deze zorgverzekeraar zit de dekking wintersport standaard bij de doorlopende reisverzekering in. Met aanvullende module kunnen wintersporters een pakket op maat helemaal zelf samenstellen. De module ‘geneeskundige kosten’ is een aanrader. Veel verzekerden voegen die vaak extra toe om zeker te zijn dat ze geen onverwachte kosten aan medische hulp maken. Vaak worden die kosten namelijk niet standaard vergoed door de zorgverzekering. Met de extra module zijn deze kosten wel meeverzekerd.

Goed kijken
Het is belangrijk om de verschillende verzekeringen die u al heeft nog eens goed tegen het licht te houden. Anders loopt u het risico zich dubbel te verzekeren. Wie al een uitgebreide buitenlanddekking heeft bij de zorgverzekering,  hoeft zich vaak niet nog eens apart te verzekeren voor geneeskundige kosten in het buitenland. Door dubbele verzekeringen betalen verzekerden structureel te veel.

Denken aan de kosten
Een gipsvlucht naar huis is niet goedkoop. Daarom is het goed om te kijken of de zorgverzekering alleen wel genoeg dekking biedt. Vaak is ook een reisverzekering handig om te hebben. Bij beide verzekeringen verschillen de premies en dekkingen flink. De ene verzekeraar dekt wel kosten die voortkomen uit het off-piste skiën, bij anderen is de verzekerde dan al uitgesloten van schadevergoeding. Daarnaast zijn er ook verzekeringen  die extra premie vragen van wintersporters. Weer anderen vergoeden alleen kosten als het ongeluk is gebeurd terwijl er een plaatselijke gids aanwezig was.

Verantwoord skiën
Sommige verzekeraars vergoeden sowieso niets als u off-piste bent gegaan, maar anderen gaan uit van het principe ‘verantwoord skiën’. Dat houdt in dat de verzekerde op de hoogte is van het lawinebericht. Bij code 3 of hoger zien verzekeraars off-piste skiën als ‘onverantwoord’. Bovendien is het belangrijk om niet alleen buiten de piste te gaan, maar met andere ervaren skiërs die ook goed zijn voorbereid. Ook zij moeten dan verzekerd zijn. Een lawinepieper- en schep is verplicht om mee te nemen. Het dragen van een helm en ervoor zorgen dat u een deken en voldoende eten en drinken bij u hebt, is ook onderdeel van het verantwoord skiën. Verzekeraars hanteren bovendien als vuistregel de 3 V’s: ‘Vaardig, veilig en verzekerd’.

Voldoet u aan de drie V’s?
Wie niet aan de drie V’s voldoet, zou zich in de eerste plaats niet buiten de piste moeten begeven, volgens de Nederlandse Ski Vereniging. De vereniging ziet steeds meer wintersporters buiten de piste skïen. Dat komt doordat het materiaal steeds beter is geworden en wintersporters de technieken steeds beter onder de knie krijgen. De meeste wintersporters worden steeds bewuster van de gevaren. Daarom kopen de meesten nu ook een helm. Toch draagt slechts 40 procent van alle wintersporters een helm bij het skiën. Weinig ski-ervaring? Dan is het volgens de Nederlandse Ski Vereniging goed om goed voorbereid op pad te gaan, door een berggids te boeken. Deze neemt de wintersporter dan mee op pad.

Vorige artikel:

Volgende artikel: