Nog snel overstappen na 1 januari?

De zorgverzekering is jaarlijks op te zeggen. Voor 1 januari van het nieuwe jaar moet de aanvraag voor de nieuwe verzekering moet dan binnen zijn bij de nieuwe zorgverzekeraar. Wie is vergeten om op te zeggen kan pas volgend jaar overstappen.

31 januari
Wie de zorgverzekering op tijd heeft opgezegd, moet zich voor 31 januari 2013 bij een andere zorgverzekeraar aansluiten. De nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht per 1 januari in.

Uitzonderingen
Tot 1 januari van het nieuwe jaar (2014) is het na 31 januari niet meer mogelijk om over te stappen. Er zijn wel enkele uitzonderingen:

– U bent net achttien geworden;
– U bent afkomstig uit het buitenland en moet zich verplicht verzekeren;
– Uw zorgverzekeraar heeft tussentijds de polisvoorwaarden aangepast;
– U hebt in militair dienstverband gewerkt en u moet zich nu verplicht voor de basisverzekering verzekeren;
– U had een collectieve verzekering, maar deze is beëindigd;
– U gaat scheiden, maar uw partner staat op dezelfde polis vermeld;
– U heeft momenteel nog geen basisverzekering.

Het ingaan van de nieuwe verzekering
De nieuwe basisverzekering gaat op z’n vroegst in op de dag dat de aanvraag van de nieuwe verzekerde binnen is bij de nieuwe zorgverzekeraar. Het is verstandig om voor het overstappen zich te laten informeren bij de huidige zorgverzekeraar over de mogelijkheden. Op die manier komt u niet voor verrassingen te staan.

Overstappen
Wie heeft opgezegd en nog over moet stappen, doet er goed aan om voor 31 januari verschillende zorgverzekeringen te vergelijken. Daardoor krijgt de verzekerde een volledig overzicht van de verschillende zorgverzekeraars.

Vorige artikel:

Volgende artikel: