Nieuwe bril of lenzen in 2015

De kosten van een nieuwe bril of lenzen kunnen flink oplopen. Inmiddels heeft meer dan de helft van de Nederlanders een bril of lenzen. Een goede bril kost ongeveer 100 tot 150 euro, inclusief montuur. Maar bij duurdere merken kan die prijs behoorlijk oplopen. Meestal kosten lenzen nog meer dan een bril.

Daarom is het verstandig een aanvullende zorgverzekering af te sluiten voor lenzen en brillen. Normaalgesproken wordt een bril of lenzen niet gedekt door de basisverzekering. Alleen in speciale gevallen kan een verzekerde recht hebben op een gedeeltelijke vergoeding van een bril of lenzen, maar daarvoor moet een medische indicatie zijn, zoals bijvoorbeeld een buitengewone oogafwijking.

Basisverzekering
Wie een bril of lenzen draagt en graag een vergoeding van de zorgverzekeraar wil, kan daarvoor het beste een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Vanuit de basisverzekering wordt er amper iets vergoed voor brillen en lenzen. Alleen als de verzekerde een speciale oogafwijking heeft kan hij een vergoeding krijgen via de basisverzekering. Het gaat daarbij niet om een volledige vergoeding, maar de aanschafkosten worden deels vergoedt.

Of iemand via de basisverzekering in aanmerking komt voor een vergoeding, staat uitgelegd in het reglement hulpmiddelen van de zorgverzekeraar. Elke zorgverzekeraar heeft een dergelijk reglement op de website staan. Waarschijnlijk zullen die reglementen onderling niet zoveel van elkaar verschillen, want de basisverzekering wordt samengesteld door de minister van Volksgezondheid, en niet door de zorgverzekeraar zelf.

Aanvullende zorgverzekering
Voor een dekking op de aanschaf van brillen of lenzen komt de verzekerde al snel uit op de aanvullende zorgverzekering. Bij de aanvullende zorgverzekering is het opletten geblazen, want zorgverzekeraars mogen zelf kiezen hoeveel zorg zij precies vergoeden. Bovendien mogen ze zelf de pakketten samenstellen. Daardoor ontstaan er flinke verschillen tussen de pakketten bij verschillende zorgverzekeraars.

Ten eerste kan de hoogte van de vergoeding behoorlijk verschillen. Ook het aantal kalenderjaren verschilt per zorgverzekeraar. De ene verzekeraar vergoedt de aanschaf eens in de twee jaar, de ander eens in de drie jaar. Daarnaast bestaan er ook nog andere beperkingen in de polis.

Zo kan de maximale vergoeding eenmalig zijn, voor de gehele duur van de afgesloten zorgverzekering. Wie dus vijf jaar dezelfde polis heeft, krijgt maar eens in die vijf jaar een nieuwe bril. Daarnaast kan de vergoeding behoorlijk verschillen voor jongeren onder de 18, want die zijn gratis met hun ouders meeverzekerd. Dit houdt in dat jongeren afhankelijk zijn van de polis van hun ouders.

Het is ook mogelijk dat de zorgverzekeraar de aanschaf van een bril of lenzen alleen vergoedt bij een bepaalde afwijking, bijvoorbeeld vanaf min of plus drie (dit worden dioptrieën genoemd).

Er zijn ook zorgverzekeraars die alleen maar de glazen van de bril vergoeden, maar het montuur niet.

Ten slotte is het erg belangrijk te letten op of de zorgverzekeraar een contract heeft met de opticien. Als de zorgverzekeraar geen contract heeft met de opticien, kan het zijn dat de verzekeraar de aanschaf van de nieuwe bril of lenzen maar gedeeltelijk vergoedt. Dat terwijl bij een contract de zorgverzekeraar wellicht een volledige vergoeding doet. Dit is per zorgverzekeraar anders. Daarnaast kan het zo zijn dat de lenzen een andere vergoeding hebben dan brillen, omdat de prijs van lezen doorgaans hoger ligt.

Voorwaarden
Hoeveel de zorgverzekeraar precies vergoedt, verschilt bij een aanvullende zorgverzekering per polis. Daarom is het verstandig bij het kiezen van een zorgverzekeraar eerst de polisvoorwaarden te lezen. In de polisvoorwaarden staan doorgaans handige tabellen waarin precies staat weergegeven hoeveel de zorgverzekeraar vergoedt. Kijk eerst goed naar deze vergoedingen, en vergelijk dan de verschillende zorgverzekeringen met elkaar. In de polisvoorwaarden staan ook de overige beperkingen van de aanvullende zorgverzekering.

Wie graag een nieuwe bril of lenzen wil maar zijn mogelijkheid al verbruikt heeft, kan nu overstappen naar een andere zorgverzekeraar. In dat geval heeft de verzekerde namelijk opnieuw recht op brillen en lenzen. Het is mogelijk dat bij aanmelding voor de aanvullende zorgverzekering de verzekerde in een medische selectie terechtkomt. Dit is vooral bij duurdere verzekeringen het geval.

Vorige artikel:

Volgende artikel: