Nederlander wacht relatief lang op specialist

Nederlanders moeten vaak lang wachten op een afspraak met een medisch specialist. Andere Europese landen hebben een veel kortere wachttijd. Daar komt het minder vaak voor dat een patiënt 4 weken of langer moet wachten. Met die cijfers kwam Sirm afgelopen donderdag. Het bedrijf deed onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Lang wachten
Zo’n 30% van de patiënten met behoefte aan geneeskundige, heelkundige of verloskundige zorg, moet langer dan 4 weken wachten tot hij of zij wordt opgeroepen voor een afspraak.

In Engeland is dat 28 procent, in Zwitserland achttien procent en in Duitsland wacht slechts 17 procent van alle patiënten langer dan 4 weken. Alleen in Frankrijk wachten meer mensen 4 weken of langer: zo’n 47% van de mensen met een zorgbehoefte.

De Treeknorm
Het lange wachten wordt veroorzaakt door de zogeheten ‘Treeknorm’, zegt een woordvoerder van de NVZ. In 2000 werd deze norm ingevoerd. Deze norm geeft een richtlijn aan hoe lang een patiënt maximaal mag wachten op een behandeling.

De Treeknorm schrijft dat bij een apotheek iedereen op dezelfde dag terecht moet komen. Patiënten hoeven volgens de richtlijn maximaal 3 dagen op hun huisarts te wachten. “Wel wachten patiënten minder lang op een medisch specialist dan een aantal jaar geleden.” zegt de NZV.

Zuinig
Volgens de NVZ is Nederland afhoudend: “Zowel artsen als patiënten zijn zuinig en vaak is een aandoening niet zo urgent:.” De woordvoerder geeft ook aan dat de poortwachter rol van de huisarts belangrijk is. “Die zal soms besluiten een patiënt niet direct door te sturen. Vaak is dat niet erg, aangezien de kwaal niet urgent is.” Bij een urgent, ernstig geval zal een huisarts of specialist wel direct ingrijpen.

Er wordt in totaal 22 miljard euro aan specialistische zorg uitgegeven. Dat bedrag komt neer op bijna 25,5 procent van de totale zorguitgaven.

Zelf je zorgkosten omlaag brengen? Door Zorgverzekeraars te vergelijken kom je er achter welke verzekeraar het voordeligst is. 

Vorige artikel:

Volgende artikel: